Placki ziemniaczane smażone na oleju dostarczają dużą ilość kalorii. Jeśli chcemy zmniejszyć liczbę kalorii, możemy ułożyć je na blaszce wyłożonej pergaminem i piec w piekarniku w temperaturze 200 st. C, ok. 10-12 minut.
Placki ziemniaczane są uniwersalną i sycącą potrawą. Mogą być oddzielnym daniem głównym. Podawanym z sosem grzybowym, pieczarkami, śmietaną lub na słodko - posypane cukrem kryształem albo ze smażonymi owocami m.in. borówkami.
Stosowane są także jako dodatek do przeróżnych mięsnych sosów, gulaszów, czy nawet łososia (jeśli zaserwuje się go z dodatkiem cukinii czy bakłażanu). Najsmaczniejsze są, kiedy podaje się je na gorąco, natychmiast po usmażeniu.
- A więc wystarczy kilka składników m.in. ziemniaki, jajka, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, a pyszne i pulchniutkie placki będą gotowe - wylicza Arkadiusz Wejer, szef kuchni w hotelu Bristol Tradition and Luxury w Rzeszowie.
I oczywiście musimy dodać przyprawy. A ich rodzaj zależy od tego, czy placki będą serwowane "na słodko" czy "na ostro" - dodaje szef kuchni.
Smaż na rozgrzanej patelni
W plackach najważniejsze jest smażenie. Istotne jest, aby patelnia była doskonale nagrzana. Idealnie nadaje się - teflonowa lub ceramiczna. - I oczywiście serwowanie placków natychmiast po usmażeniu - radzi Wejer.
Nasz ekspert podaje bardzo prosty sposób, aby przygotowane ciasto na placki nie ciemniało.
- Starte ziemniaki posypuje się cienką warstwą mąki, przykrywa ściereczką i odstawia w ciemne miejsce - radzi szef kuchni.
Niektórzy radzą, aby do placków zetrzeć jedną marchewkę. Nie zmieni ona smaku placków, a spowolni proces ciemnienia.
Aby były chrupiące, nie można ich układać w zbyt wielu warstwach, bo miękną. Jeśli usmażysz większą porcję, już usmażone możesz trzymać w gorącym piekarniku.
Ziemniaki są szczególnie bogate w skrobię, czyli mączkę ziemniaczaną. Smażone bez dodatku mąki pszennej będą nieco delikatniejsze w smaku.
I zwykle do placków na słodko nie daje się cebuli.
Jednak wszystko zależy od indywidualnych upodobań.
Sprawdzony przepis na tradycyjne placki ziemniaczane naszego Czytelnika:
- To proste, a jednocześnie pyszne jedzenie - zapewnia Łukasz Krasiński z Rzeszowa. - Można serwować je zarówno na obiad, jak i na deser - dodaje miłośnik placków ziemniaczanych.
Składniki:
- 1 kg dużych surowych ziemniaków
- 1 duża cebula
- 1 całe, duże jajko
- 1 łyżka śmietany
- pieprz czarny mielony
- sól
- mąka pszenna
- mąka ziemniaczana
Wykonanie:
- Obierz ziemniaki i jedną cebulę. Następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Daj całe jajko i 2 łyżki śmietany i wymieszaj. Wsyp łyżeczkę pieprzu mielonego i wymieszaj. Dodaj około 3/4 szklanki pszennej mąki i 3 łyżki mąki ziemniaczanej.
Jeśli w masie zbiera się "ziemniaczana" woda, dosyp więcej mąki pszennej.
Na patelni rozgrzej około pół szklanki oleju i wysmaż mały próbny placek, aby zobaczyć, czy ciasto nie przywiera. Smaż z obu stron na złocisty kolor.
Jeśli po usmażeniu placki ociekają tłuszczem, radzimy, aby wyłożyć je na papierowy ręcznik, który wchłonie trochę tłuszczu.
Czas przygotowania: około 45 minut
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Piotr Gąsowski pokazuje w Polsacie drugą twarz?! Stroi fochy na młodszego kolegę
- Tak wygląda grób Krzysztofa Krawczyka tydzień przed rocznicą. Szczegół łamie serce
- Tak żyje po zwolnieniu z TVP. Dawno niewidziana Nowakowska przyłapana na mieście!
- Fitkau-Perepeczko nie nosi stanika. Pokazała z bliska, jak wygląda jej dekolt!