"Sfizi Fritti" to pyszne włoskie przekąski. Jeszcze dziś możesz przyrządzić je w domu i oczarować nimi sylwestrowych gości. Są lekkie, sycące, smaczne i zupełnie inne od tradycyjnych polskich.
- Gama tych zakąsek jest tak wielka jak całe Włochy. Każde danie w danym regionie różni się od siebie i dlatego powstaje tyle urozmaiconych potraw - podkreśla Krystian Szymaniewicz, szef kuchni i właściciel pizzerii Sale&Pepe.
Przekąski "Sfizi Fritti" zaskoczą pozytywnie każdego. Polecane są zwłaszcza w porze zimowej.
- Przy swoim stole możesz delektować się czymś zupełnie nowym, a zarazem smacznym. Sylwestrowi goście nigdy nie zapomną smaku, jakiego mogli doznać kosztując właśnie te oryginalne włoskie przekąski - zachęca Krystian Szymaniewicz.
Suppli al Pomodoro (krokiet ryżowy w sosie pomidorowym z mozzarellą)
Składniki: dla 4 osób.
- 200 g ryżu długoziarnistego najlepiej ryż o nazwie "Riso arborio".
- 100 g sera mozzarelli
- 500 ml pomidorów pelati w puszcze.
- 1 marchewka
- 1 pasek selera naciowego
- 1 mała cebula
- łyżka stołowa soli.
- 3 łyżki oleju do smażenia.
Panierka: mąką woda sól bułka tarta.
-300gr maki pszennej
-200ml wody
-sól
Wykonanie:
Umyte warzywa pokroić w drobną kostkę i smażyć w głębokim naczyniu (najlepiej w garnku). Po zeszkleniu się warzyw należy je zalać zmielonymi (blenderem) pomidorami. Doprawić wszystko solą. Gdy sos pomidorowy zacznie się gotować, wsypujemy ryż. Wszystko gotujemy do uzyskania miękkiego ryżu, al dente (nieustannie mieszając). Po uzyskaniu gęstej masy całość należy wylać na stół lub płaską dużą blachę. Ryż rozkładamy równomiernie w celu ostudzenia do temperatury 40 stopni. Zsypujemy go w jedną kupkę w kształcie piramidy. Tak przygotowana masa jest gotowa do obróbki.
Jedną ręką nabieramy ryż, a drugą wkładamy do środka pokrojoną w kostkę mozzarellę i tworzymy małe kulki w kształcie jajka. Tak przygotowane krokiety o nazwie "Suppli al. Pomodoro" zanurzamy w przygotowanym cieście z mąki i wody ze szczyptą soli (ciasto do naleśników). Następnie obtaczamy w bułce tartej. Przygotowane krokiety smażymy w głębokim tłuszczu przez 2-3 min.
Podajemy na gorąco lub zimno. Możliwość kompozycji z wieloma daniami głównymi lecz smakuje najlepiej jako oddzielna przekąska w stylu włoskim.
"Ricotta Spinaci" czyli pulpety serowe ze szpinakiem
Składniki:
- 300 g serka włoskiego Ricotta
- 200 g szpinaku (mrożony w kostkach)
- 100 g parmezan ser włoski
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
Panierka: mąką woda sól bułka tarta.
Wykonanie: Ugotować w wodzie posolony szpinak i odcedzić z niego wodę. Następnie wymieszać z serkiem Ricotta, dodając pozostałe składniki (parmezan, sól, pieprz).
Z uzyskanej masy formujemy niewielkie (50 g) kulki. Po wyrobieniu masy przystępujemy do obtaczania w panierce. Gotowe kulki zanurzamy w cieście naleśnikowym przygotowanym z mąki, soli i wody. Następnie obtaczamy w bułce tartej. Gotowe pulpeciki smażymy w głębokim tłuszczu w temperaturze 160 stopni przez 2-4 min. Podajemy na gorąco lub na zimno.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Lodzia z "Rancza" bardzo się zmieniła. Na nowych zdjęciach trudno ją rozpoznać
- Tak dziś wygląda syn Olejnik. Jerzy Wasowski wyrósł na przystojnego mężczyznę
- Szok, w jakim stroju paradowała 16-letnia Viki Gabor! Ludzie pytają, gdzie są rodzice
- Andrzej z "Sanatorium miłości" mieszka w DPS. Nie zgadniecie, kto chce mu pomóc