Sezon dyniowy rozpoczęliśmy końcem września. I potrwa aż do skończenia zapasów, bo dynie w całości w chłodnym oraz ciemnym miejscu można przechowywać nawet kilka miesięcy.
- Jeśli nie jest uszkodzona, to w zimnym i nieoświetlonym miejscu poleży nawet do grudnia, a może i dłużej - zapewnia Antoni Cyran z Markowej, handlujący na targowisku na Placu Balcerowicza w Rzeszowie. Natomiast, gdy ją rozkroimy, to powinniśmy trzymać w lodówce.
- Każdego roku sadzimy dynie i w październiku zbieramy piękne, żółte lub pomarańczowe owoce - mówi Magdalena Szymańska. - Robimy z niej smaczne i delikatne placki, pierogi, rissotto, ciasteczka oraz lekkostrawne zupy. Mama zawsze zaznacza, że to odżywczy i zdrowy owoc.
Andrzej Cyran podkreśla, że dynie są niedocenionym warzywem w Polsce. Zauważa jednak, że z roku na rok stają się coraz bardziej popularne i to nie tylko ze względu na zbliżające się małymi kroczkami imprezy halloweenowe.
- Może tylko 10 proc. dyń sprzedawanych jest w celu robienia ozdób halloweenowych. Ludzie zaopatrują się w te warzywa, aby robić przeróżne przetwory: dżemy, powidła, zupy, przeciery i kremy. Najczęściej przychodzą matki z małymi dziećmi - przekonuje sprzedawca. - Ja polecam ciasteczka z dyni. Są pyszne i zdrowe.
Dyniowy arsenał witamin
Dynia zawiera witaminy A, B1, B2, B6, PP oraz węglowodany. Posiada również błonnik.
- Błonnik zapobiega zaparciom i oczyszcza z toksyn. Dziecko po zjedzeniu dyni nie ma żadnych problemów z układem pokarmowym - zapewnia Aneta Kłodowska-Ruda, lekarz rodzinny z Rzeszowa.
W miąższu dyni (im ciemniejszy, tym ma więcej witamin) znajdują się składniki mineralne m.in. żelazo, fosfor, wapń, magnez i potas oraz dużo karotenu.
- To przede wszystkim źródło witaminy A, która jest istotna w odbieraniu bodźców wzrokowych. Odpowiedzialna jest za wzrost kości i zębów, działa na skórę -mówi lekarz. - Dynia nie powoduje alergii. Można podawać ją już od 6. miesiąca życia. Wspomaga odporność dzięki zawartości witaminy A.
Magdalena Szymańska podkreśla, że dynia jest niskokaloryczna i beztłuszczowa. Potrawy z niej stosowała podczas diety odchudzającej.
Lekarz poleca, miąższ z dyni przy ciążowych mdłościach.
Oprócz miąższu dynia posiada cenne pestki, które możemy wykorzystać w kuchni jako dodatek do ciast, deserów, sałatek, zup i mięs.
Najwyższy czas na dynię
Kupując dynie należy zwrócić uwagę, czy skóra jest bez ciemnych plam i uszkodzeń.
- Powinna być gładka i twarda. Nie może być z pomarszczoną skórą, bo to świadczy o przejrzałości - opowiada Antoni Cyran.
Cyran podkreśla, że dynie są bardzo łatwe w uprawie. Jednak jest ważne, z jakiego źródła pochodzą. - Moje są zdrowe. Sam je uprawiam. Nie stawiam na ilość, ale na jakość - mówi mieszkaniec Markowej. - Ładniejsze wybieram i zostawiam dla klientów, a tymi brzydszymi karmię zwierzęta.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Andrzej z "Sanatorium miłości" mieszka w DPS. Nie zgadniecie, kto chce mu pomóc
- Marcin Miller chudnie w zastraszającym tempie. Lider Boysów to teraz niezłe ciacho!
- Rutkowski grozi, że nagra piosenkę z Wiśniewskim! Będzie nowe Ich Troje?!
- Hanna Gucwińska nie doczekała się dzieci. Jej wyznanie wyciska łzy z oczu