Przepis na oryginalne flaki po włosku.

Dodano: 5 października 2012, 7:45 Autor:

Flaki po włosku poleca szef kuchni w rzeszowskiej restauracji La Siesta, współpracującej ze Sweetdeal.pl
Załoga kuchni: Maciej Szeląg i Mirosław Bochenek prezentują włoskie potrawy.

Załoga kuchni: Maciej Szeląg i Mirosław Bochenek prezentują włoskie potrawy. (fot. Krystyna Baranowska)

Przeczytaj więcej

Sprawdź jak smakują włoskie dania przyrządzone przez Macieja Szeląga, teraz możesz je kupić za pół ceny!

Z wykształcenia nie jest kucharzem, ale gotowanie to jego pasja, która pochłonęła go całkowicie. Uwielbia gotować.

- Zacząłem gotować już w wieku 9 lat. I tak od 20 pracuję na stanowisku kucharza w kraju lub za granicą - śmieje się Maciej Szeląg, szef kuchni. - Gotuję dla siebie, rodziny. Lubię eksperymentować w kuchni.
Mimo, że kucharzem jest Polak, w restauracji La Siesta serwowane są typowo włoskie dania.

- To kuchnia włoska na każde podniebienie - dodaje Kamil Żukowicz, menedżer restauracji.
Oryginalne przepisy i kunszt przyrządzania kucharz przywiózł z Włoch, gdzie ładne parę lat pracował w mediolańskich i rzymskich restauracjach. Tam poznał sekrety włoskich potraw. Teraz zaprasza wszystkich do kulinarnej podróży do restauracji na Podwisłocze.

Kuchnia włoska słynie z makaronów. Dlatego serwują tu czarny makaron fettuccine z kurczakiem borowikami, podgrzybkami i pomidorkami cherry (dla miłośników owoców morza podawany jest z krewetkami). W karcie nie brakuje past, zup, przystawek i pizzy oraz zestawów dla dzieci.
Jednak szef kuchni poleca wszystkim czytelnikom Nowin oryginalne danie włoskie: Trippa alla Romana - flaki po włosku.

Włoskie dania za pół ceny

Jeśli chcesz sprawdzić jak smakują typowo włoskie dania przyrządzane przez Macieja Szeląga, od dziś możesz je kupić za pół ceny (!) na stronie z zakupami grupowymi Sweetdeal.

Przepis Macieja na flaki po włosku

- około 400 g flaków
- 1 puszka pomidorów pellati w puszce, całe bez skórki (znajdziemy je niemalże w każdym sklepie w puszkach po 250 g).
- 30 g sera parmezan
- pieprz
- sól
- seler naciowy
- pietruszka
- woda tylko do gotowania flaków
- oliwa
- masło

La Siesta

La Siesta - restauracja włoska na Podwisłoczu istnieje od października 2010 roku. Organizuje chrzciny, komunie, imprezy okolicznościowe i spotkania firmowe. Do dyspozycji jest 30-osobowa sala główna z antresolą oraz 40osobowa sala na I piętrze. Funkcjonuje także kuchnia na dowóz. Informacje znajdziesz na stronie: www.lasiesta4.pl
Kamil Żukowicz, manager restauracji podkreśla, że fascynacja kuchnią włoską zrodziła się podczas częstych podróży do Włoch, gdzie zakochał się w tamtej kuchni. Zawsze marzył, aby smaki i klimat prawdziwej włoskiej restauracji przenieść do Rzeszowa. Zaznacza, że duży nacisk kładą na oryginalne i ekoprodukty do swoich dań. Makarony sprowadzają prosto z Włoch, kremowe zupy robią na bazie pellati (pomidory w całości, bez skórki w puszce). Natomiast mięso kupują zawsze od małych przetwórni mięsnych.

Wykonanie:

- Flaczki robimy z flaków wołowych, które są obgotowywane 3 razy. Półprodukt flaki zazwyczaj kupujemy lekko podgotowane i wyczyszczone.
- Flaczki gotujemy w wodzie około 4 godzin. W tym czasie dwukrotnie zmieniamy wodę.
- Jeśli są już miękkie, dodajemy zmiksowane blenderem pomidory.
- Wrzucamy ser parmezan rozdrobniony na małe kawałeczki.
- Wcześniej na oliwie z odrobiną masła podsmażamy pokrojoną w ćwiarteczki marchew, pietruszkę i seler.
- Podsmażone warzywa wrzucamy do flaków i gotujemy jeszcze 40 minut.
- Wszystkie smaki muszą się połączyć, dlatego na małym ogniu wszystko gotujemy jeszcze przez 40 minut.
- Podajemy na talerzu przyozdabiając listkiem mięty i startym serem parmezanem.
- Flaki podajemy zawsze z focaccio, rodzajem pieczywa na bazie ciasta na pizzę. To pieczywo posmarowane jest oliwą z oliwek z zblendowanym czosnkiem i posypane oregano, bazylią oraz startą mozzarellą.

Życzę smacznego!

Czytaj więcej o:
  • dania włoskie
  • makarony
  • oryginalne flaki
  • pizza
  • przepis
  • przepis na flaki
  • przepisy kulinarne
  • Siesta
  • szef kuchi poleca
Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
alarm24 Kliknij i wyślij nam swojego newsa!
Najczęściej czytane
Brak ankiety.

Kontakt z reklamą »

Kontakt z redakcją »

Kontakt z marketingiem »

Kontakt z dystrybucją »

Kontakt z AR24 »

Zadzwoń 0 800 669 469

Napisz maila:

Jesteśmy też na:

Serwisy społecznościowe

nowiny24 są częścią grupy Media Regionalne

Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie zastrzegają, iż rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.nowiny24.pl jest dozwolone wyłącznie z zachowaniem warunków korzystania z treści. Jakiekolwiek użycie treści wykraczające poza ww. warunki jest zabronione bez pisemnej zgody Mediów Regionalnych i nabycia licencji. Sprawdź, w jaki sposób możesz uzyskać licencję na wykorzystanie treści.

Naruszenie tych zasad jest łamaniem prawa i grozi odpowiedzialnością karną.

Polityka dotycząca plików cookie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie. 2001-2014.