Domowa nalewka – na smak i na zdrowie

Dodano: 2 sierpnia 2012, 15:15 Autor:

Stare receptury decydują o barwie, smaku, zapachu i właściwościach trunku
Domowa nalewka powinna być przechowywana w ciemnym miejscu

Domowa nalewka powinna być przechowywana w ciemnym miejscu (fot. sxc.hu)

Przeczytaj więcej

Stare, sprawdzone i dokładne receptury decydują o barwie, smaku, zapachu i właściwościach trunku

Robiąc nalewki musimy wykazać się wielką cierpliwością i dokładnością.
– Musimy znać się na kwiatach i warunkach, w jakich rosną, kiedy kwitną. Najważniejszy jest moment, w którym je zbieramy - wyjaśnia Maria Łaski.

Kwiaty muszą być dojrzałe i świeże. Najlepsze to takie, które są w początkowej fazie kwitnięcia. Ważne jest także, aby zbierać je tylko w słoneczne i suche dni. Powinny pochodzić z miejsc polnych, które są wolne od zanieczyszczeń. Nie zbierajmy tych, które rosną przy drogach.

Jakie kwiaty ?

Kwiaty zrywamy delikatnie, nie wolno ich przechowywać. Najlepiej, aby w dniu zbioru zrobić trunek. Po zebraniu rozkładamy je na stole (na papierze lub materiale). Umożliwi to ewakuacje mrówek i małych szkodników.
Zerwanych kwiatów nie powinniśmy płukać i myć. Pod wpływem wody można zniszczyć pyłek kwiatowy, który jest odpowiedzialny za smak i barwę.

Zalewamy syropem

Zazwyczaj kwiaty zalewamy syropem.

- Ważne jest, aby słój był przykryty lnianą ściereczką, tetrową pieluchą lub gazą. Zapewni to oddychanie i ochronę przed muszkami – radzi pani Maria. Słój odstawiamy w słoneczne i ciepłe miejsce. Roztwór mieszamy delikatnie, drewnianą łyżką co 2-3 dni.

Po maceracji wlewamy spirytus. Słoik musimy szczelnie zakręcić. I tutaj już nie używamy lnianych ściereczek ani gazy, ponieważ alkohol szybko by wyparował. Stosujemy zwykłe nakrętki lub celofan.

Nalewki pani Marii

Nalewka z mleczu mniszka lekarskiego:
Składniki:
- 200 – 300 sztuk kwiatów mleczu
- 2 litry wody źródlanej
- 3 sztuki cytryny
- 1 kg cukru
- 1 litr spirytusu
Wykonanie:
Zebrane kwiaty zagotować w 2 litrach wody. Dodać 3 cytryny pokrojone w plasterki. Następnie dosypać kilogram cukru. Gotować na małym ogniu około 1 godziny. Po ugotowaniu odcedzić i ostudzić. Dodać litr spirytusu i odstawić na na około 2 tygodnie.
Zastosowanie:
- właściwości moczopędne
-środek oczyszczający organizm (głównie wątrobę i pęcherzyk żółciowy)
- redukuje wysokie ciśnienie
- pomaga przy przyziębieniu

Warto eksperymentować

Nalewki występują w niemalże całej palecie kolorów. Są we wszystkich odcieniach żółci, czerwieni, zieleni, fioletu, a nawet czerni. Można przygotować je z wielu różnych kwiatów. - Z kwiatów gruszy powstaje nalewka w kolorze ciemnoróżowym, a z kwiatów dziurawca ma barwę rubinową. Z kolei z mleczu ma odcień żółty – wylicza pani Maria.

Nie tylko przyjemność picia

Nalewki, oprócz dobrego smaku i pięknego aromatu, gwarantują także nam właściwości lecznicze.
- Nalewka z jaśminu dodaje energii i pobudza zmysły - śmieje się pani Maria. - Nalewka z kwiatów akacji pomaga w stanach zapalnych nerek i dróg moczowych. Z kolei na płatkach dzikiej róży wskazana jest przy niestrawnościach i bólach gardła oraz reguluje ciśnienie.Nalewka z kwiatu lipy pomaga na przeziębienie, a z kwiatów bzu czarnego działa napotnie i moczopędnie oraz pobudza pracę wątroby - zaleca pani Maria.

Czytaj więcej o:
  • kwiaty
  • nalewka
  • nalewka z kwiató
  • nalewka z kwiatów czarnego bzu
  • nalewka z mleczu
Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
alarm24 Kliknij i wyślij nam swojego newsa!
Najczęściej czytane
Brak ankiety.

Kontakt z reklamą »

Kontakt z redakcją »

Kontakt z marketingiem »

Kontakt z dystrybucją »

Kontakt z AR24 »

Zadzwoń 0 800 669 469

Napisz maila:

Jesteśmy też na:

Serwisy społecznościowe

nowiny24 są częścią grupy Media Regionalne

Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie zastrzegają, iż rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.nowiny24.pl jest dozwolone wyłącznie z zachowaniem warunków korzystania z treści. Jakiekolwiek użycie treści wykraczające poza ww. warunki jest zabronione bez pisemnej zgody Mediów Regionalnych i nabycia licencji. Sprawdź, w jaki sposób możesz uzyskać licencję na wykorzystanie treści.

Naruszenie tych zasad jest łamaniem prawa i grozi odpowiedzialnością karną.

Polityka dotycząca plików cookie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie. 2001-2014.