Jak przechowywać owoce, aby się nie psuły

Dodano: 17 czerwca 2012, 14:45 Autor:

Od tego, jak przechowujemy owoce i warzywa, zależy ich świeżość i walory smakowe. Odpowiednio magazynowane przetrwają dłużej. Oto, co trzeba robić:
Przechowywanie w lodówce marchewki, pietruszki, czy selera, pokrojonych na małe kawałki jest znacznie mniej skuteczne niż przechowywanie w całości.

Przechowywanie w lodówce marchewki, pietruszki, czy selera, pokrojonych na małe kawałki jest znacznie mniej skuteczne niż przechowywanie w całości. (fot. sxc.hu)

Przeczytaj więcej

Owoce i warzywa kupuj świeże i w niewielkich ilościach, aby nie magazynować ich zbyt długo. Jeśli nie zamierzamy zużyć od razu, przechowujmy je w chłodnym miejscu, aby jak najdłużej nadawały się do spożycia i nie były najczęściej (tak donoszą badania) wyrzucanym jedzeniem. Warto stosować zasadę: "pierwsze kupione, pierwsze spożyte”.

Nie kupuj uszkodzonych owoców i warzyw. Drobne nakłucie, pęknięcie czy zgniecenie jest miejscem, gdzie będą wnikać i rozwijać się bakterie oraz pleśń. Włożone do koszyka czy pudełka jabłka, marchewki oraz inne ogrodowe przysmaki sprawdzaj często i wyrzucaj sztuki nieświeże oraz zepsute. W ten sposób nie dopuścisz do rozwoju i rozprzestrzeniania się drobnoustrojów, które są najczęstszą przyczyną różnych infekcji.

Czas przechowywania warzyw

Do 2 dni przechowujemy truskawki, maliny, porzeczki, wiśnie. Dłużej, bo do tygodnia poleżą banany, jabłka, gruszki. Warzywa są bardziej "wytrzymałe”. Do 3 dni (temperatura około 11 st. C) przechowuje się pomidory, świeże zioła, rzodkiewkę, sałatę, szpinak i szparagi.

Do 2 tygodni (temperatura od 10-12 st. C) - bób, fasolkę szparagową, brokuły, ogórki. Do kilku tygodni (temperatura 10-15 st. C) - kapustę pekińska, kalafior, cukinię, bakłażana, paprykę, seler naciowy. Przy niższej temperaturze (1 st. C) do pół roku możemy przechowywać kapustę, seler, por, rzodkiew, marchewkę, cebulę, czosnek i buraki.

Nasze rady na temat przechowywyania owowców i warzyw

- Owoce i warzywa przechowujemy w lodówce. Najlepszym miejscem jest dolna szuflada, gdzie temperatura wynosi ok. 10 st. C. Wilgotność jest wyższa niż w piwnicy, spiżarni czy komórce. Dlatego lodówka doskonale nadaje się do przechowywania mniej trwałych owoców (maliny, truskawki, wiśnie, porzeczki).

- Szufladę lub pojemnik, w którym przechowujemy owoce czy warzywa, można wyłożyć kilkoma warstwami ręcznika papierowego. Chłonie on nadmiar wilgoci, a produkty dłużej pozostają świeże.

- Niższa temperatura (mniej niż 10 st. C) jest niewskazana szczególnie dla owoców tropikalnych (mango, figa, papaja) oraz niektórych warzyw (ogórki, pomidory).

- Temperatura przechowywanych owoców nie powinna przekroczyć 15 st. C.

- Należy ograniczyć dostęp światła.

- Jeśli trzymamy owoce i warzywa w lodówce, zapewnijmy im stały dostęp powietrza. Nie zamykamy ich w szczelnych pojemnikach czy torbach foliowych (skraplająca się w nich para sprzyja rozwojowi grzybów i gniciu).

- Sprawdzaj, czy owoce nie psują się i tym samym nie zarażają zdrowych. Obite, podgniłe lub uszkodzone sztuki oddzielamy od zdrowych.

- Owoce cytrusowe przed włożeniem do lodówki dokładnie myjemy. Aby uniknąć psucia, należy dokładnie usuwać wodę, która zostaje po ich umyciu. Owoce nietrwałe (truskawki) myjemy dopiero po wyjęciu z lodówki.

- Niektórych owoców nie powinniśmy trzymać w lodówce: jabłka, gruszki.

- Jeśli chcemy uniknąć żółknięcia warzyw zielonych (sałaty, ogórków, brokułów), nie wkładajmy ich do jednej szuflady z owocami wytwarzającymi etylen (pomidory, papryki, jabłka, gruszki).

- Owoców i warzyw, które jeszcze dojrzewają (np. banany), nie trzymamy w lodówce, ale w temperaturze pokojowej.

- Marchwi nie powinno się przechowywać z zieloną nacią, gdyż wtedy szybciej więdnie.

Czytaj więcej o:
  • czas przechowywania
  • kuchnia
  • owoce
  • przechowywanie
  • psucie
  • trwałość
  • warzywa
  • zdrowe
  • żywność
Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
alarm24 Kliknij i wyślij nam swojego newsa!
Najczęściej czytane
Brak ankiety.

Kontakt z reklamą »

Kontakt z redakcją »

Kontakt z marketingiem »

Kontakt z dystrybucją »

Kontakt z AR24 »

Zadzwoń 0 800 669 469

Napisz maila:

Jesteśmy też na:

Serwisy społecznościowe

nowiny24 są częścią grupy Media Regionalne

Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie zastrzegają, iż rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.nowiny24.pl jest dozwolone wyłącznie z zachowaniem warunków korzystania z treści. Jakiekolwiek użycie treści wykraczające poza ww. warunki jest zabronione bez pisemnej zgody Mediów Regionalnych i nabycia licencji. Sprawdź, w jaki sposób możesz uzyskać licencję na wykorzystanie treści.

Naruszenie tych zasad jest łamaniem prawa i grozi odpowiedzialnością karną.

Polityka dotycząca plików cookie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie. 2001-2014.