Wędliny przechowasz i do miesiąca, mięso poleży 3 dni

Dodano: 6 czerwca 2011, 13:00 Autor:

Sucha kiełbasa poleży w lodówce do miesiąca, wędliny wędzone nie dłużej niż kilka dni, a wyroby garmażeryjne zachowują świeżość trzy doby. Waldemar Bawoł podpowiada, jak przechowywać wędliny i mięsa, by się nie zatruć jadem kiełbasianym.
- Najlepiej kupować mniejsze ilości wędlin w jednym kawałku. W plasterkach szybciej tracą świeżość, dlatego nabywajmy je głównie na przyjęcia - radzi Waldemar Bawoł.

- Najlepiej kupować mniejsze ilości wędlin w jednym kawałku. W plasterkach szybciej tracą świeżość, dlatego nabywajmy je głównie na przyjęcia - radzi Waldemar Bawoł. (fot. KRZYSZTOF KAPICA)

Przeczytaj więcej

Nie zamrażajmy kiełbas suchych, surowych, wędzonych i parówek. Rozmrożonego mięsa nie mrozimy ponownie. Przetwarzamy je, pieczemy, gotujemy, umieszczamy w słoikach, zakręcamy.

Pasteryzujemy na małym ogniu (słoik dnem ku górze) od 1-1,5 godziny. Czekamy aż ostygną i gotujemy ponownie (trzy razy), aby uniknąć jadu kiełbasianego.

Przygotowywane w domu białe kiełbasy, "zające”, salcesony, kaszanki umieszczamy w naturalnych osłonkach (do nabycia w sklepach, hurtowniach).

Uwaga! Przy przetwarzaniu mięsa zachowujemy czystość i higienę. Ułatwiając sobie zakupy, można rano lub dzień wcześniej telefonicznie zamówić mięso i wędliny w sklepie, a odebrać po pracy (poczeka w chłodziarce).

Wędliny, mięso i wyroby garmażeryjne są latem bardziej narażone na niekorzystne działanie wysokich temperatur. Nie należy zostawiać ich w temperaturze pokojowej albo wozić pół dnia w bagażniku. W upały warto przenosić je w torbie termoizolacyjnej lub we wkładzie do lodówki turystycznej. Im szybciej znajdą się w lodówce, tym lepiej.

- Wyroby mięsno-wędliniarskie, zależnie od rodzaju możemy przechowywać krócej lub dłużej - doradza Waldemar Bawoł, właściciel sieci sklepów "Schabik” w Rzeszowie (z produktami z Zakładu Masarskiego Józefa Bawoła w Markowej). Poproszony o porady związane z zasadami i terminami przechowywania wędlin i mięsa mówi, że wędliny o kwaskowatym zapachu, lepkie i oślizłe lepiej wyrzucić niż zjeść.

Wędliny w kawałku czy plasterkach

Kupujmy mniejsze ilości wędlin w jednym kawałku, a przy liczniejszym gronie biesiadników w plasterkach (szybciej tracą świeżość). Zdaniem właściciela "Schabików” dłużej poleżą wędliny i mięso schłodzone i pakowane hermetycznie - surowe mięso do 3-4 dni, w wędliny nawet do tygodnia (pod warunkiem, że nie otwieramy opakowania).

- Pakujemy hermetycznie tylko poprzez wyssanie powietrza, w paczkowarkach nie stosujemy gazu przedłużającego trwałość. Po otwarciu szczelnego opakowania wędlinę przenosimy na czysty, suchy talerzyk i przykrywamy papierem śniadaniowym albo folią spożywczą. Może poleżeć dwa dni. Kiełbasy i wędliny wędzone można przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach plastikowych nie dłużej niż tydzień. Surowe mięso przechowujemy w lodówce nie dłużej niż 3 dni. Można je skropić sokiem z cytryny i zawinąć w folię (domowy sposób), aby zahamować rozwój drobnoustrojów.

Pasztety, salcesony, kaszanki zjadajmy najszybciej, bo mogą poleżeć dwa dni. Kupując mięso na schabowe lub mielone kotlety, przechowujemy je w całości, bo dłużej zachowuje świeżość (kroimy, mielimy tuż przed przygotowaniem).

Rozdrabniając je niszczymy tkanki, a tym samym sprzyjamy rozprzestrzenianiu się drobnoustrojów.

Suche i podsuszane wędliny są najtrwalsze

Waldemar Bawoł mówi, że najdłużej zachowują świeżość wędliny suszone i podsuszane oraz pakowane w osłonki naturalne (w jelita). Konserwuje je też wędzenie, pieczenie, gotowanie w słoikach. Schaby, szynki, polędwice, pasztety, kiełbasy przygotowywane ekologicznie, bez konserwantów i faszerowania wodą mogą poleżeć w lodówce nawet do tygodnia (mogą jedynie trochę wyschnąć). Sucha kiełbasa utrzyma się w lodówce, chłodnej komorze, schowku do miesiąca.
A jeśli pojawi się na niej biały nalot?

- To nie pleśń, lecz wytrącana sól, więc wystarczy zetrzeć ją z wędliny czystą, bawełnianą ściereczką. Nie zatrujemy się.

Wędliny i mięso potrzebują lepszego schłodzenia niż warzywa, więc umieszczamy je na środkowej półce lodówki (najlepsza temperatura wynosi od 2-7 st. C). Nie dopuszczajmy do zetknięcia się różnego rodzaju mięs w lodówce.

Czemu kwaśnieje?

Ze współcześnie produkowanych wędlin z czasem wytrącają się różnego rodzaju konserwanty, a mięso kwaśnieje.

- Zepsute wydziela nieprzyjemny, kwaskowaty, skiśnięty zapach. Staje się lepkie, oślizłe, różowa wołowina i wieprzowina ciemnieją aż do zbrązowienia, a tylna szynka cielęca - czernieje - wymienia pan Waldemar. A nazbyt naszpikowana wędlina (polepszaczami, konserwantami, wodą) może z czasem zmniejszyć objętość nawet o połowę, staje się "maziowata” i prawie zielona. Nie jest tajemnicą, że niektóre zakłady chcąc zarobić więcej szprycują mięso.

Jeśli z porcji mięsa (za ladą chłodniczą) wylewa się różowe osocze - wiadomo, że porcja jest świeża. Jeśli osocza nie wypuszcza znaczy, że starsze.

Czytaj więcej o:
  • jad kiełbasiany
  • mięso
  • przechowywanie
  • waldemar bawoł
  • wędliny
Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
alarm24 Kliknij i wyślij nam swojego newsa!
Najczęściej czytane
Brak ankiety.

Kontakt z reklamą »

Kontakt z redakcją »

Kontakt z marketingiem »

Kontakt z dystrybucją »

Kontakt z AR24 »

Zadzwoń 0 800 669 469

Napisz maila:

Jesteśmy też na:

Serwisy społecznościowe

nowiny24 są częścią grupy Media Regionalne

Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie zastrzegają, iż rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.nowiny24.pl jest dozwolone wyłącznie z zachowaniem warunków korzystania z treści. Jakiekolwiek użycie treści wykraczające poza ww. warunki jest zabronione bez pisemnej zgody Mediów Regionalnych i nabycia licencji. Sprawdź, w jaki sposób możesz uzyskać licencję na wykorzystanie treści.

Naruszenie tych zasad jest łamaniem prawa i grozi odpowiedzialnością karną.

Polityka dotycząca plików cookie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie. 2001-2014.