Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czosnek obniży zły cholesterol

Ewa Kurzyńska
Czosnek warto mieć w kuchni na stałe.
Czosnek warto mieć w kuchni na stałe. Krystyna Barnowska
Ząbki czosnku pomagają nie tylko w walce z przeziębieniem. Jedzone regularnie zmniejszają także ryzyko rozwoju miażdżycy.

- O tym, że czosnek ma wiele cennych właściwości leczniczych wiedzieli już nasi przodkowie. Współcześnie potwierdziły to badania naukowe. Gdy pacjenci pytają mnie, co mogą zrobić, by obniżyć poziom cholesterolu we krwi radzę im m.in. by regularnie jedli czosnek - przyznaje Stanisław Mazur, kardiolog i internista z Rzeszowa.

Czosnek to także cenna broń przeciwko wirusom i bakteriom. Allicyna, która wyzwala się z rośliny w naszym organizmie, to naturalny środek bakteriobójczy. Mówi się nawet, że czosnek to naturalny, łagodny antybiotyk. Działa także przeciwzakrzepowo, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i chroni przed zgagą.

Jednak żeby odnieść dobroczynne korzyści z działania czosnku należy jeść go regularnie. Ząbek dziennie, dodany do zup, sosów czy kanapek bez wątpienia korzystnie wpłynie na nasze zdrowie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24