Co postawić na szwedzkim stole

Dodano: 24 stycznia 2011, 16:30 Autor:

Nie nakładaj na talerzyk zbyt dużo przekąsek. Lepiej podejdź ponownie. Przy szwedzkim stole bardzo nieeleganckie jest "rzucanie się” na jedzenie, jakbyśmy pościli od tygodnia.
Szwedzki stół to coraz modniejsza forma przyjęć.

Szwedzki stół to coraz modniejsza forma przyjęć. (fot. Fot. Tadeusz Poźniak)

Najprostszą formą przyjęcia jest szwedzki stół, którego nie może zabraknąć podczas konferencji, szkoleń, spotkań biznesowych, towarzyskich. Goście mają możliwość posilenia się, a przyjęcie odbywa się na stojąco.

Urządzając stół w formie zimnego bufetu należy podać zakąski, sałatki i surówki, desery, ciasta, herbatę, kawę, soki, wody.

Stół ustawiony w miejscu dostępnym ze wszystkich stron przykrywamy białym obrusem. Podczas eleganckich przyjęć zwanych angielskimi (również na stojąco) na stołach kładzie się obrusy bankietowe, bez fałd i zaprasowań, do których przypina się za pomocą specjalnych klamer tzw. skirtingi, czyli marszczone falbany, zwisające ok. 9 cm nad podłogą. Na obrusy można położyć tzw. napperony, czyli serwety wielkości 80x80 cm lub 100x100 cm. Dodatkową ozdobą mogą być kwiaty lub kandelabry ze świecami.

Wprawdzie posilamy się na stojąco, ale pod ścianą można ustawić kilka krzeseł dla osób starszych.

Sztuka kosztowania

Forma stojącego przyjęcia jest wygodna dla uczestników, którzy nie są skrępowani miejscem, mają swobodę wyboru potraw i napojów, a także rozmów z gośćmi. Zalety szwedzkiego stołu podkreśla pani Danuta Richert, nauczycielka przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Gospodarczych w Rzeszowie, która podpowie też, jak się właściwe zachować, by nie popełnić gafy.

- Do stołu szwedzkiego podchodzimy, kiedy gospodarz zaprosi. Zazwyczaj tworzy się kolejka, w której cierpliwie czekamy nie wyprzedzając innych i nie przepychając się. Sięgamy po talerz i widelec, układamy na nim po kawałeczku z każdego przysmaku wyłożonego na stół spośród potraw rybnych, sałatek oraz dodatków - pieczywa, masła, serów. Odchodzimy od stołu, zwalniając miejsce dla kolejnego gościa. Po skonsumowaniu sięgamy po kolejny czysty talerz nakładając nań wedle smaków i chęci - gotowanego lub wędzonego łososia na zimno, owoce morza lub zimną, pieczoną wołowinę, gotowaną szynkę, kiełbasę, pasztet. Dokładamy sos, kiszony lub konserwowy ogórek, rzodkiewkę, pomidor.

Pora na bulion

Szwedzki stół przewiduje również, po konsumpcji na zimno, dania gorące. Pani Danuta Richert podpowiada, że buliony lub zupy - kremy z groszkiem ptysiowym nalewamy do wystawionych na stole bulionówek lub flaczarek na flaki.

- Po ciepłym kosztujemy (kolejny talerzyk i widelczyk deserowy) ciasta tortowe, drobne ciasteczka, owoce lub sałatki owocowe. Na koniec zostawiamy kawę, herbatę, soki, przy czym filiżanki i szkło bierzemy z reguły z osobnego bufetu, gdzie mogą również stać napoje alkoholowe.
Zazwyczaj przy szwedzkim stole potrzebne będą widelce. Ale jeśli położono noże to znaczy, że jakaś potrawę należy pokroić. Wtedy kroimy na talerzyku przy stole, zostawiamy nóż, posługując się jedynie widelcem.

Cechą charakterystyczną przyjęć na stojąco jest samoobsługa. - Najwyższej klasy przyjęcie stojące zwane jest angielskim - objaśnia pani Richert. - Zaczyna się po godz. 20 i trwa nie dłużej niż trzy godziny. Obowiązują stroje wieczorowe i najczęściej podawany jest aperitif, jako wprowadzenie do konsumpcji.

Czytaj więcej o:
  • gotowanie
  • kuchnia
  • obyczaje
  • potrawy
  • szwedzki stół
Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
alarm24 Kliknij i wyślij nam swojego newsa!
Najczęściej czytane
Brak ankiety.

Kontakt z reklamą »

Kontakt z redakcją »

Kontakt z marketingiem »

Kontakt z dystrybucją »

Kontakt z AR24 »

Zadzwoń 0 800 669 469

Napisz maila:

Jesteśmy też na:

Serwisy społecznościowe

nowiny24 są częścią grupy Media Regionalne

Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie zastrzegają, iż rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.nowiny24.pl jest dozwolone wyłącznie z zachowaniem warunków korzystania z treści. Jakiekolwiek użycie treści wykraczające poza ww. warunki jest zabronione bez pisemnej zgody Mediów Regionalnych i nabycia licencji. Sprawdź, w jaki sposób możesz uzyskać licencję na wykorzystanie treści.

Naruszenie tych zasad jest łamaniem prawa i grozi odpowiedzialnością karną.

Polityka dotycząca plików cookie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie. 2001-2014.