Zdrowa żywność, zdrowa dieta: czy jeść suszone morele

Dodano: 9 stycznia 2011, 8:00 Autor:

Czy w zdrowej noworocznej diecie powinny się znaleźć suszone morele? Jak najbardziej. A najlepiej ekologiczne, które nie są siarkowane. Uwaga: siarkowane są żółciutkie i ładniejsze. Ekologiczne: bure, ale zdrowsze.
Ekologiczne morele nie wyglądają tak ładnie jak te konserwowane dwutlenkiem siarki.

Ekologiczne morele nie wyglądają tak ładnie jak te konserwowane dwutlenkiem siarki. (fot. Fot. Archiwum)

Przeczytaj więcej

Tak jak i wiele innych suszonych owoców, morele mogą pochwalić się ogromem pozytywnych właściwości.

Podobno długowieczność tybetańskiego ludu Hunzów to zasługa właśnie tych owoców – latem Azjaci zajadają się morelami prosto z drzewa, zimą podjadają suszone maczane w mleku, a przez cały roku do smażenia używają jedynie oleju z pestek tych niepozornych kuzynek brzoskwini. Suszone morele posiadają mnóstwo pozytywnych właściwości i już od czasów starożytnych stosowane są w medycynie wschodniej jako środek sprzyjający zachowaniu miękkości, gładkości i jędrności skóry.

To przede wszystkim zasługa beta karotenu, czyli prowitaminy A, która przyspiesza regenerację naskórka i sprawia, że skóra twarzy dłużej utrzymuje wodę i uodparnia się na działanie niekorzystnych czynników atmosferycznych. Poza rekordową ilością beta karotenu suszone morele mogą pochwalić się także sporą zawartością żelaza, wapnia, fosforu czy potasu, jak i witaminy B2. Mają także w sobie dużo błonnika, dlatego wspomagają przemianę materii. Należy jednak pamiętać, że w większej ilości suszone morele działają przeczyszczająco.

Suszone morele w kuchni

Suszone morele powinny gościć na naszych stołach przez cały rok, a nie tylko przy okazji świątecznych wypieków. Są nie tylko doskonałą przekąską i z powodzeniem zaspokajają ochotę na coś słodkiego, ale świetnie sprawdzają się także jako dodatek do potraw mięsnych.

Poza potrawami kuchni orientalnych, gdzie suszone morele zazwyczaj występują w towarzystwie kurczaka, godne polecenia są np. suszone morele zawijane w boczku czy wieprzowina na słodko. Suszone morele są też podstawą zupy marchewkowo-morelowej oraz kruchych pierożków, które możemy nimi nadziewać. Morele w wersji śniadaniowej możemy podawać nie tylko dodatek do płatków, ale również w postaci manny z amarantusem i suszonymi morelami.

Jak wybrać dobre morele?

Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na kolor - morele dostępne zazwyczaj w supermarketach są pomarańczowe, a to oznacza, że były siarkowane.

To sposób konserwacji bakalii wykorzystujący dwutlenek siarki. Pozwala on zachować im dłużej świeżość i ładny wygląd, ale niestety estetyczniejszy wygląd nie idzie w parze z walorami zdrowotnymi. Co więcej, u osób szczególnie wrażliwych lub uczulonych, spożycie siarkowanych bakalii może wiązać się z nudnościami i bólami głowy.

Dlatego warto wybierać morele niesiarkowane, ekologiczne, np. Morele niesiarkowane Bio Raj. Ich suszenie odbywa się bez dodatku konserwantów i innych środków chemicznych – suszenie ekologicznych bakalii odbywa się metodami tradycyjnymi lub z wykorzystaniem nowoczesnych, bezinwazyjnych i przyjaznych naturze metod, takich jak na przykład ekrany solarne. Informacja o tym, czy produkt był siarkowany czy też nie powinna znajdować się na etykiecie, jednak morele niesiarkowane możemy poznać po wyglądzie – mają charakterystyczną, ciemną barwę.

Czytaj więcej o:
  • dieta
  • ekologiczne
  • morele
  • suszone
  • zdrowa
  • zdrowie
  • żywność
Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
alarm24 Kliknij i wyślij nam swojego newsa!
Najczęściej czytane
Brak ankiety.

Kontakt z reklamą »

Kontakt z redakcją »

Kontakt z marketingiem »

Kontakt z dystrybucją »

Kontakt z AR24 »

Zadzwoń 0 800 669 469

Napisz maila:

Jesteśmy też na:

Serwisy społecznościowe

nowiny24 są częścią grupy Media Regionalne

Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie zastrzegają, iż rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.nowiny24.pl jest dozwolone wyłącznie z zachowaniem warunków korzystania z treści. Jakiekolwiek użycie treści wykraczające poza ww. warunki jest zabronione bez pisemnej zgody Mediów Regionalnych i nabycia licencji. Sprawdź, w jaki sposób możesz uzyskać licencję na wykorzystanie treści.

Naruszenie tych zasad jest łamaniem prawa i grozi odpowiedzialnością karną.

Polityka dotycząca plików cookie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie. 2001-2014.