Co podać na andrzejki - proste dania do menu

Dodano: 26 listopada 2010, 7:00 Autor:

Dzięki naszym przepisom, przygotowując menu andrzejkowej uczty nie padniesz ze zmęczenia. Oto proste przepisy na śliwki w boczku, babeczki ze szpinakiem, bakłażany z pomidorami i herbata z procentami.

Każde święta przywołują różne polskie tradycje kulinarne. Wielkanoc potrzebuje jajek, szynki z chrzanem, a wigilia Bożego Narodzenia - karpia i barszczu z uszkami. A jakimi daniami zastawić andrzejkowy stół, żeby było smacznie, kolorowo, syto?

Zabiegana pani domu najszybciej przygotuje przekąski i upiecze tartę z gotowego ciasta. W cieniutkie plastry ugotowanego dzień wcześniej boczku zawinie suszone śliwki. Do zaparzonej czarnej herbaty doda pokrojone cytrusy, cynamon i odrobinę rumu lub czystej wódki - wyjdą delikatne promile.

O pomoc w przygotowaniu andrzejkowego menu poprosiliśmy Elżbietę Kruszyńską, właścicielkę śródziemnomorskiej mini restauracji "Bazylia II” w Rzeszowie, ulubionej przez młodych ludzi, wpadających do knajpki na smaczne przekąski. Ponieważ popularne andrzejki kojarzą się pani Elżbiecie przede wszystkim z wróżbami, zabawą, humorem i śmiechem, więc proponuje menu szybkie i łatwe, aby przygotowująca "zagrychę” nie zasnęła przy stole ze zmęczenia.

Sałatka z marchwi i orzeszków ziemnych

Łatwa, szybka i smaczna. Potrzebujemy 200 g orzeszków ziemnych, 4 surowe obrane marchewki, które kroimy w słupki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Składniki mieszamy z sosem na bazie octu winnego. Sos przygotowujemy z trzech łyżek octu winnego, trzech łyżek oleju arachidowego i trzech - sezamowego oraz odrobiny wody.
Orzeszkową sałatkę można podać ze szklanką piwa.

Szybka tarta

Na krótkie wieczorne spotkanie młodych ludzi wystarczy coś na ząb - na słodko, na ostro i do picia. Zaczynamy od tarty z jabłkami (najlepsza jest złota reneta). Obieramy jabłka ostrożnie, aby nie przerwać ciągłości skórki, która przyda się do wróżb. Kroimy je w plasterki, skrapiamy cytryną, aby nie ściemniały i podsmażamy na patelni, dodając cynamon i cukier (5-6 minut). Gotowe ciasto francuskie (ze sklepu) wykrawamy na tortownicę, pieczemy spód. Wykładamy nań usmażone jabłka, zdobimy np. skórką z pomarańczy.

Z obierek wróżymy

A pozostałe obierki jabłek wykorzystujemy do wróżenia - rzucamy skórkę na stół lub podłogę i odczytujemy, w jaką literę się ułożą (zostawiamy dużą dowolność odgadującemu), na taką zaczynać się będzie imię ukochanego mężczyzny.

Rozgrzewający poncz

Przygotowując poncz z herbaty, liczymy szklankę płynu na osobę. Zaparzamy w garnku potrzebną ilość czarnej herbaty, dodajemy obraną i pokrojoną na cząstki pomarańczę licząc połówkę owocu na osobę, wrzucamy do całości dwie laski cynamonu, kilka goździków, cukier do smaku (można dodać kilka plasterków cytryny). Całość zagotowujemy. Zdejmujemy z gazu, dodajemy alkohol - może być rum, sherry, wódka czysta - w proporcji 50-100 ml na szklankę herbaty. Podajemy w szklaneczkach z uchem, aby wygodnie było chwytać.

Ruloniki z boczkiem i śliwką

Jesienną porą Elżbieta Kruszyńska wprowadza sporo suszonych owoców, dlatego proponuje ruloniki z boczku ze śliwką. Ugotowany (może być dzień wcześniej) boczek kroimy w cienkie plasterki i zawijamy weń suszone śliwki, wcześniej odpowiednio zamarynowane. Albo zanurzamy śliwki w gotowym sosie chilli lub w mieszance przygotowanej domowym sposobem ze sproszkowanego chilli, oliwy z oliwek, odrobiny wody. Zostawiamy na pół godziny w zalewie, po czym zawijamy je w boczek, spinamy wykałaczką i ponownie zanurzamy w zalewie. Tak przygotowane wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. C, na 6-7 minut (tuż przed przyjściem gości, aby podawać ciepłe).

Koreczki ładnie prezentują się podane na zielonej sałacie, którą wcześniej skrapiamy octem balsamicznym dla poprawienia jej smaku.

Babeczki ze szpinakiem

Do "Bazylii II” młodzież wpada na babeczki ze szpinakiem, dlatego pani Elżbieta (otwarta na ludzi i nie ukrywająca przepisów w szufladzie) uważa, że mogą znaleźć się w andrzejkowym menu. Ułatwiając przygotowania, kupujemy gotowe, kruche i słone korpusy babeczek.

Opakowanie mrożonego szpinaku kładziemy na patelnię odparowujemy wodę, potem solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy 3-4 ząbku czosnku przepuszczonego przez praskę. Dodajemy łyżkę gęstej, kwaśnej śmietany (22 proc.), dokładnie mieszamy i faszerujemy babeczki. Ozdabiamy wierzch czarnymi oliwkami lub finezyjnie powycinaną papryką (zależy od fantazji). Do babeczek faszerowanych szpinakiem podajemy wytrawne wina czerwone lub białe (zanikają sztywne zasady podawania win do potraw).

Na ciepło, przy dłuższych pogaduchach

Elżbieta Kruszyńska proponuje danie na ciepło z wołowiny. Pół kilograma wołowiny przepuszczamy przez sitko o dużych oczkach, dodajemy dużo zielonej pietruszki, sól ziołową i pieprz do smaku, trochę oliwy z oliwek. Mieszamy na pastę, którą grubo nakładamy na małe kromeczki z bagietki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. C, na 5 minut. Kto lubi bardziej krwistą wołowinę - wystarczą 4 minuty. Kromeczki podajemy na desce. Dla kontrastu do gorących kromek można podać prostą sałatkę z kiszonych ogórków.

4-5 ogórków kroimy w kostkę, dodajemy białą lub czerwoną cebulę (wczesnej posoloną i odciśniętą z soku), mieszamy, dodajemy kilka pokrojonych w kostkę czarnych oliwek, szczyptę pieprzu.

Inna wersja wołowiny

Mieloną wołowinę można podać w innej wersji - do przygotowanej uprzednio pasty dodać pokrojoną drobno czerwoną paprykę i ewentualnie doprawić chilli (można dodać odrobinę pokrojonej w kostkę cebuli), wymieszać, wyłożyć do foremki, zapiec. Usmażoną pastę (lekko wystudzoną, aby nie ugotowała liści sałaty) wykładamy po łyżce na zielone liście sałaty lub cykorii.

Kopczyk z bakłażana

Bakłażana kroimy w grube plastry (1-1,5 cm), solimy z obydwu stron, odczekujemy, aby puścił sok (usuwamy goryczkę), po czym płuczemy pod bieżącą wodą. Osuszamy papierowym ręcznikiem, grillujemy krótko z obydwu stron (na patelni grillowej). Pomidor kroimy też w podobnej grubości plastry. Na plaster bakłażana kładziemy plaster sera mozarella, potem pomidora. I powtórka - mozarella, bakłażan, mozarella, pomidor. Kopczyk spinamy patykiem szaszłykowym, a wierzch posypujemy startym serem parmezanem. Zapiekamy w piekarniku do chwili rozpuszczenia się mozarelli.

Czytaj więcej o:
  • andrzejki
  • dania
  • gotowanie
  • menu
  • proste
  • smaczne
Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
alarm24 Kliknij i wyślij nam swojego newsa!
Najczęściej czytane
Brak ankiety.

Kontakt z reklamą »

Kontakt z redakcją »

Kontakt z marketingiem »

Kontakt z dystrybucją »

Kontakt z AR24 »

Zadzwoń 0 800 669 469

Napisz maila:

Jesteśmy też na:

Serwisy społecznościowe

nowiny24 są częścią grupy Media Regionalne

Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie zastrzegają, iż rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.nowiny24.pl jest dozwolone wyłącznie z zachowaniem warunków korzystania z treści. Jakiekolwiek użycie treści wykraczające poza ww. warunki jest zabronione bez pisemnej zgody Mediów Regionalnych i nabycia licencji. Sprawdź, w jaki sposób możesz uzyskać licencję na wykorzystanie treści.

Naruszenie tych zasad jest łamaniem prawa i grozi odpowiedzialnością karną.

Polityka dotycząca plików cookie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie. 2001-2014.