Gotuj na parze także w mikrofalówce

Dodano: 6 sierpnia 2010, 13:00 Autor:

Sposób na zdrowy posiłek dla zabieganych.
Torebki do gotowania na parze w kuchence mikrofalowej to nowość, która wielu osobom na pewno przypadnie do gustu.

Torebki do gotowania na parze w kuchence mikrofalowej to nowość, która wielu osobom na pewno przypadnie do gustu. (fot. Fot. Jan Niezbędny)

Przeczytaj więcej

Chyba niewiele osób trzeba dziś przekonywać, że gotowanie na parze to najlepszy sposób na ciepłe warzywa i owoce. Tak przygotowane nie tracą wielu cennych witamin. W dodatku nowinki w sztuce kulinarnej pozwalają nam uporać się z takim obiadem bardzo szybko.

Gotowanie na parze to najzdrowsza metoda przygotowywania potraw. Nie dość, że zachowujemy w produktach witaminy, to dodatkowo unikamy nadmiaru kalorii spożywanych w potrawach smażonych czy pieczonych.

W garnku czy worku

Gotować na parze możemy tradycyjnie - korzystając ze specjalnego, kilkupoziomowego garnka, w którym dolne naczynie służy jako pojemnik na gotującą się woda, a te wyżej posiadają w dnie dziurki, przez które para ogrzewa produkty. Są też elektryczne parowary. A do grona urządzeń, dzięki którym możemy przygotować taki zdrowy posiłek dołączyły też kuchenki mikrofalowe. To zasługa specjalnych torebek do gotowania na parze, jakie pojawiły się w sklepach.

Tak i tak dobrze

W kuchence mikrofalowej, podobnie jak i na zwykłej kuchence możemy gotować na parze warzywa i owoce, a także drób, ryby i owoce morza. Jak gotować w woreczku? Produkty rozdrabniamy na kawałki podobnej wielkości (dzięki temu potrawa będzie równomiernie upieczona). Potem wkładamy do torebki, zamykamy i uruchamiamy kuchenkę mikrofalową. Po 5-10 minutach otrzymamy gotowe danie, o naturalnym kolorze i aromacie, które posiada więcej wartości odżywczych w porównaniu z potrawami gotowanymi tradycyjnie.

Czy wiesz, że...

• 95 proc. - prawie całe żelazo zawarte w warzywach zostaje utracone, gdy gotujemy je w wodzie

• 85 proc. - aż tyle witaminy C jest tracone, gdy frytki są dwukrotnie smażone (tak są przygotowywane we wszystkich fastfoodach)

• 75 proc. - utrata wapnia przy gotowaniu w wodzie

• 64 proc. - o tyle witaminy A tracą jarzyny gotowane w wodzie

• 40 proc. - tyle witaminy B1 gubisz gotując mięso lub ryby

• 40 proc. - za każdym razem gotując warzywa w wodzie tracisz średnio aż tyle witamin B6, B1, PP.

W kilku woreczkach

Tak jak do parowara pakujem różne produkty na różne piętra, tak do kuchenki mikrofalowej możemy włożyć naraz kilka produktów w różnych torebkach. Potrawy przyprawiamy do smaku - możemy użyć ziół świeżych lub suszonych - ich aromat równomiernie rozejdzie się w torebce. Mięso dobrze jest dla smaku zamarynować przed pieczeniem. Tak przygotowane dania nie wymagają dodatku tłuszczu!

Ewa Sypnik, dietetyk poradni Dietosfera:

Osoby dbające o zdrowie i poszukujące sposobu zachowania cennych i wartościowych dla organizmu składników w przygotowywanych potrawach, powinny zdecydować się na gotowanie na parze. Gotowanie na parze, np. ziemniaków, pozwala zachować 4 razy więcej witaminy C niż w przypadku tradycyjnego gotowania w wodzie! Tradycyjne gotowanie, pieczenie i smażenie narażają produkty na długotrwały kontakt z wodą czy tłuszczem oraz wysoką temperaturą - a więc dwa czynniki, które mocno wpływają na utratę witamin.

Gotowanie na parze, szczególnie w torebkach do gotowania w mikrofalówce, pozwala zaoszczędzić znaczną część tych witamin oraz składników odżywczych i mineralnych. Nie naraża ich ani na tak długą obróbkę termiczną, ani na "wypłukiwanie” witamin, które najczęściej są tracone przez odlewaną w tradycyjnym gotowaniu wodę.

Czytaj więcej o:
  • gotwoanie
  • kuchnia
  • mikrofalówka
  • na parze
  • zdrowie
Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
alarm24 Kliknij i wyślij nam swojego newsa!
Najczęściej czytane
Brak ankiety.

Kontakt z reklamą »

Kontakt z redakcją »

Kontakt z marketingiem »

Kontakt z dystrybucją »

Kontakt z AR24 »

Zadzwoń 0 800 669 469

Napisz maila:

Jesteśmy też na:

Serwisy społecznościowe

nowiny24 są częścią grupy Media Regionalne

Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie zastrzegają, iż rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.nowiny24.pl jest dozwolone wyłącznie z zachowaniem warunków korzystania z treści. Jakiekolwiek użycie treści wykraczające poza ww. warunki jest zabronione bez pisemnej zgody Mediów Regionalnych i nabycia licencji. Sprawdź, w jaki sposób możesz uzyskać licencję na wykorzystanie treści.

Naruszenie tych zasad jest łamaniem prawa i grozi odpowiedzialnością karną.

Polityka dotycząca plików cookie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie. 2001-2014.