Sok z brzozy wzmacnia organizm

Dodano: 2 sierpnia 2010, 9:30 Autor:

Sok z brzozy orzeźwia i wzmacnia organizm. Na zdjęciu Edyta Gąsior, ekspedientka "Bacówki”.

Sok z brzozy orzeźwia i wzmacnia organizm. Na zdjęciu Edyta Gąsior, ekspedientka "Bacówki”. (fot. Fot. Krystyna Baranowska)

Ma lekko słomkowy kolor i cierpko gorzki smak. Zawiera witaminy i mikroelementy wspierające funkcjonowanie organizmu, poprawiające zdolności filtracyjne nerek, oczyszczające krew, usuwające szkodliwe produkty przemiany materii. Dorośli mogą wypijać dwie szklanki dziennie, dzieci - mniej.
Przeczytaj więcej

Do brzozy, o białym pniu, cudownym drzewie Słowian, człowiek przytula czoło czerpiąc z niej życiodajną energie. Nacina pień podstawia naczynie i …spija sok. Naturalny, zwany przed laty oskołą lub bzowiną. Przodkowie wiedzieli, że pozyskuje się go w odpowiedniej porze - najlepszy okres przypada między nabrzmiewaniem pączków a rozwijaniem się liści. Ludzie nawiercają pień lub gruby konar na głębokość 10-15 cm, wkładają rurkę i podstawiają naczynie.

- To najprostszy sposób, w jaki toczyła z brzozy sok moja babcia Karolina mieszkająca w okolicach Biłgoraja - wspomina Wioleta Grzybowska, prowadząca wspólnie z mężem Pawłem, "Bacówkę”, sklep franczyzowy w Rzeszowie, oferujący oprócz wędlin przyrządzanych wedle staropolskich receptur, również naturalne, orzeźwiające napoje - sok z brzozy, kwasy chlebowe, a także surowy sok z czerwonych buraków.

Litr soku w ciągu doby

W ciągu doby z drzewa można utoczyć litr soku, który przechowujemy w lodówce nawet do kilku dni. Otwór po utoczeniu soku zasklepia się specjalną pastą albo drewnianym klinem ze środkiem grzybobójczym, aby drzewo nie odchorowało ingerencji człowieka.

Soku z brzozy nie podgrzewamy, aby nie stracił walorów odżywczych i smakowych. Jest naturalnym źródłem witamin z grupy B oraz C, soli mineralnych, glukozy i fruktozy, związku potasu, magnezu, fosforu, wapnia, żelaza, miedzi.

Poza wymienionymi na wstępie walorami zdrowotnymi sok z brzozy wspomaga również leczenie schorzeń skórnych, zaburzeń pracy wątroby, chorób płuc i tarczycy.

Buteleczka, 330 ml, soku brzozowego z żurawiną lub z dziką różą lub z miętą albo maliną kosztuje 4,90 zł. Czysty sok brzozowy - 4,50 zł.

Brzoza wzbogacana żurawiną, miętą

Pozyskujący naturalny sok brzozowy oferują go solo lub dodatkowo wzbogacają ziołami i owocami, aby poszerzyć jego zdrowotne właściwości. Dodawany wyciąg z owoców dzikiej róży (sok brzozowo-różany) zwiększa odporność i wzmacnia organizm, pomaga w gorączce, przeziębieniach i infekcjach, korzystnie działa przy zaburzeniach pracy serca, miażdżycy, zatruciach pokarmowych. Dodatek aronii - opóźnia proces starzenia się, łagodzi dolegliwości trzustki i wątroby, zmniejsza niepożądane działanie leków przeciwnowotworowych i radioterapii, poprawia funkcjonowanie układu krążenia, obniża ciśnienie tętnicze krwi, przyśpiesza usuwanie z organizmu metali ciężkich, wspomaga odchudzanie itd.

Sok z żurawiną warto pić przy anginie, gośćcu, przeziębieniach. Żurawina nie tylko orzeźwia, ale też obniża gorączkę i uspokaja, a także pomaga w infekcjach dróg moczowych, obniża ciśnienie tętnicze krwi, zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych.

Dodatek mięty łagodzi zaburzenia trawienne, wspomaga leczenie nieżytu przewodu pokarmowego, poprawia funkcjonowanie wątroby, zwalcza bakterie chorobotwórcze.

Nadmierne gazy wywoływane przez procesy gnilne w jelitach można łagodzić sokiem brzozowym z dodatkiem kminku. Ten zestaw przyda się również przy infekcjach dróg moczowych (działa moczopędnie i odkażająco), skurczach przewodu pokarmowego. Wzbogacanie soku lipą działa napotnie, uspokajająco, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, ułatwia przepływ żółci do dwunastnicy.
Jedna-dwie szklanki soku brzozowego dziennie wzmacniają organizm.

Moda na kwas chlebowy

Latem, i nie tylko, orzeźwiajmy się kwasem chlebowym przeżywającym swoisty renesans. Produkowany wedle starych receptur zachowuje smak sprzed wieków - pieczonego, żytniego chleba. Doskonale gasi pragnienie, a schłodzony długo utrzymuje niską temperaturę. Wioleta Grzybowska z "Bacówki” wymienia dobroczynne działanie kwasu na organizm, który poza gaszeniem pragnienia podnosi odporność, reguluje procesy trawienne, wzmacnia układ sercowo-naczyniowy. Zawiera zestaw witamin z grupy, witaminę C, B, mikroelementy i aminokwasy. Polecany jako napój wzmacniający i regenerujący organizm ludziom ciężko pracującym fizycznie oraz sportowcom.

Grzybowscy rozsmakowali się w kwasie chlebowym litewskim, warzonym z żytnich sucharów chlebowych oraz źródlanej wody z dodatkiem cukru i kwasku cytrynowego. Sprowadzają też kwas z firmy Eko-Natura - woda, wyciąg z chleba żytniego, cukier, drożdże. Po uwarzeniu kwasy rozlewane są do szklanych butelek, po czym pasteryzowane tunelowo w temperaturze 85 -90 stopni C, aby zachowały roczny okres przydatności do spożycia.

Czytaj więcej o:
  • brzoza
  • medycyna naturalna
  • sok
  • sok z brzozy
  • wzmacnianie
  • zdrowie
Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
alarm24 Kliknij i wyślij nam swojego newsa!
Najczęściej czytane
Brak ankiety.

Kontakt z reklamą »

Kontakt z redakcją »

Kontakt z marketingiem »

Kontakt z dystrybucją »

Kontakt z AR24 »

Zadzwoń 0 800 669 469

Napisz maila:

Jesteśmy też na:

Serwisy społecznościowe

nowiny24 są częścią grupy Media Regionalne

Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie zastrzegają, iż rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.nowiny24.pl jest dozwolone wyłącznie z zachowaniem warunków korzystania z treści. Jakiekolwiek użycie treści wykraczające poza ww. warunki jest zabronione bez pisemnej zgody Mediów Regionalnych i nabycia licencji. Sprawdź, w jaki sposób możesz uzyskać licencję na wykorzystanie treści.

Naruszenie tych zasad jest łamaniem prawa i grozi odpowiedzialnością karną.

Polityka dotycząca plików cookie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie. 2001-2014.