Jesteś tu: Strona główna Zdrowie Artykuł

Dieta dla wrzodowca

Dodano: 20 maja 2010, 10:45 Autor:

Wrzody wymagają stosowania przez chorego odpowiedniej diety. Ta, obok leczenia farmakologicznego, jest najważniejszym sposobem łagodzenia objawów schorzenia.

Ogromne znaczenie na powstanie wrzodów ma szkodliwe działanie bakterii Helicobacter Pylori. Chorobie sprzyja także nadużywanie alkoholu, kawy oraz popularnych preparatów przeciwbólowych, które uszkadzają błonę śluzową żołądka.

Wrzody są nie tylko bardzo bolesne, ale mogą prowadzić do poważnych powikłań. W miejscach nieustannie gojącej i zabliźniającej się rany mogą powstawać twarde zgrubienia, które utrudniają przemieszczanie pokarmu. Uszkodzona ściana żołądka może ulec przedziurawieniu, a kwaśna treść żołądka trafia wówczas do jamy otrzewnej. Grozi to niebezpieczną dla życia infekcją.

Choroba zaostrza się zwykle wiosną i jesienią. Bóle brzucha pojawiają się zwykle 1 - 2 godziny po posiłku. Chory może odczuwać mdłości, głód, kwaśny smak w ustach. Dolegliwości skutecznie łagodzi odpowiedni sposób odżywiania.

- Dieta z jednej strony musi pokrywać podstawowe zapotrzebowanie na składniki pokarmowe, a z drugiej ograniczać udział produktów pobudzających wydzielanie kwasu solnego - wyjaśnia Elżbieta Noculak z centrum żywienia i promocji zdrowia "Dobry dietetyk” w Rzeszowie.

Takim składnikiem jest m. in. błonnik, zawarty w surowych warzywach. Dlatego "wrzodowcy” powinni je gotować. Sporo błonnika mają także owoce, dlatego najbezpieczniej spożywać je w postaci soków rozrzedzonych wodą. Z diety musi zniknąć chleb razowy, który zastępujemy orkiszowym. Niewskazane są zupy sporządzone na silnych bulionach. W ich miejsce gotujemy kleiki i kremy.

Unikać należy także ostrych przypraw i aromatycznych ziół. Na cenzurowanym są m. in. pieprz, ocet, chrzan, musztarda, ketchup, cebula, oregano, tymianek, cynamon i wszystkie gotowe marynaty. Jadłospis wrzodowca powinien być oparty na mleku, twarogach, jajach, jasnym pieczywie, drobnych kaszach, chudych gatunkach mięs, wędlin i ryb.


.

Jeść częściej, ale mniejsze porcje

Ważna jest także częstotliwość posiłków. Aby pokarm nie zalegał w żołądku, porcje powinny być mniejsze i podawane w odstępach nie dłuższych niż 2 godziny. Ważne, by potrawy były gotowane, duszone w sosie własnym lub pieczone w folii.

- W chorobie wrzodowej źle tolerowane są margaryny twarde, potrawy tłuste oraz dania smażone. Tłuszcze w diecie powinny ograniczyć się do tych tłoczonych na zimno, np. oleju lnianego – dodaje Elżbieta Noculak.

Dziennie zaleca się wypijać 1,5-2 litrów wody, delikatnych kompotów lub słabej herbaty. Całkowicie zakazane są napoje gazowane i kawa. Płyny pomagają rozcieńczać soki żołądkowe i zmniejszają ich agresywne działanie na podrażnione błony śluzowe.

Warto wiedzieć, że zbawienne właściwości alkalizujące, czyli zobojętniające kwas solny, mają migdały oraz sezam. Można z nich samodzielnie przygotować tzw. mleczko, łagodzące dokuczliwe objawy choroby.

- 3/4 szklanki sezamu lub migdałów wystarczy zalać na noc wodą. Rano trzeba całość zmiksować, a przed wypiciem rozcieńczyć wodą - radzi pani Elżbieta.
Do produktów, które sprzyjają regeneracji błony śluzowej należy również siemię lniane i sok ze świeżej kapusty. Ten najlepiej wypijać na czczo

Czytaj więcej o:
  • dieta
  • gastrolog
  • gastroskopia
  • lekarz
  • wrzody
  • zdrowie
Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
alarm24 Kliknij i wyślij nam swojego newsa!
Brak ankiety.

Kontakt z reklamą »

Kontakt z redakcją »

Kontakt z marketingiem »

Kontakt z dystrybucją »

Kontakt z AR24 »

Zadzwoń 0 800 669 469

Napisz maila:

Jesteśmy też na:

Serwisy społecznościowe

nowiny24 są częścią grupy Media Regionalne

Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie zastrzegają, iż rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.nowiny24.pl jest dozwolone wyłącznie z zachowaniem warunków korzystania z treści. Jakiekolwiek użycie treści wykraczające poza ww. warunki jest zabronione bez pisemnej zgody Mediów Regionalnych i nabycia licencji. Sprawdź, w jaki sposób możesz uzyskać licencję na wykorzystanie treści.

Naruszenie tych zasad jest łamaniem prawa i grozi odpowiedzialnością karną.

Polityka dotycząca plików cookie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie. 2001-2014.