Kotleciki z cieciorki

Dodano: 13 kwietnia 2010, 7:00 Autor:

Pan Zygmunt Szych przysłał do nas piękny list z niebanalnym przepisem. Polecamy lekturę, bo wiele można się dowiedzieć o niedocenianej cieciorce.
Cieciorka nadaje się na pyszne kotleciki.

Cieciorka nadaje się na pyszne kotleciki. (fot. Fot. Stock)

Przeczytaj więcej

Cieciorka! Nazwa brzmi dosyć tajemniczo, ale to po prostu coś w rodzaju naszego grochu, choć w smaku znacznie ciekawsza, subtelniejsza. Tyle, że trzeba nieco się natrudzić, żeby na cieciorkę trafić: polecam supermarkety albo dobre, markowe sklepy warzywne.

Trud będzie sowicie nagrodzony. Pod warunkiem, że dostosujecie się Państwo do moich zaleceń. Zresztą, nie będzie ich zbyt wiele. No to do dzieła!

Przepis

Przede wszystkim cieciorkę warto namoczyć na noc, a potem ugotować do miękkości. Teraz w ruch idzie maszynka do mięsa z drobnymi otworkami, przez którą ugotowaną cieciorkę przepuszczamy. Otrzymujemy tym sposobem kusząco wyglądającą, pachnącą masę, z której uformujemy apetyczne kotleciki. Dodajmy jeszcze podsmażonej na maśle, drobno siekanej cebulki i dwa ząbki zgniecionego czosnku.

No i to najważniejsze. Musimy je odpowiednio przyprawić, żeby zadowolić najbardziej nawet wybredne podniebienia. Ja polecam jedną z przypraw "Kucharka” (Jest ich wiele, więc warto je wcześniej wypróbować, nim zdecydujemy się na tę jedną, jedyną, konkretną): delikatnie podkreślającą smak cieciorki. Z czystym sumieniem je polecam, bo to wielokrotnie już przez mnie wypróbowany sposób !

Wystarczy teraz wbić jedno jajko, masę dokładnie wymieszać i formować kotleciki. Kto lubi, może je panierować w tartej bułce. Rozgrzewamy teraz do wrzenia olej z oliwek i smażymy kotleciki do zrumienienia.

No i gotowe, można podawać! Zapewniam że wystarczy nam zaledwie 20 minut od momentu przepuszczenia cieciorki przez maszynkę do usmażenia.

Niebo w gębie, a ten niewielki trud wynagrodzą nam zadowolone miny gości. W tym miejscu warto przypomnieć sentencję wybitnego francuskiego gastronomika i smakosza z 18 stulecia, Anthelma Brillat- Savarin, który zwykł był mawiać, że wynalezienie nowego dania jest większym szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy.

Święte słowa!

Zygmunt Szych

Czytaj więcej o:
  • ciecierzyca
  • cieciorka
  • kotlety
  • kuchnia
  • smakołyki
Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
alarm24 Kliknij i wyślij nam swojego newsa!
Najczęściej czytane
Brak ankiety.

Kontakt z reklamą »

Kontakt z redakcją »

Kontakt z marketingiem »

Kontakt z dystrybucją »

Kontakt z AR24 »

Zadzwoń 0 800 669 469

Napisz maila:

Jesteśmy też na:

Serwisy społecznościowe

nowiny24 są częścią grupy Media Regionalne

Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie zastrzegają, iż rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.nowiny24.pl jest dozwolone wyłącznie z zachowaniem warunków korzystania z treści. Jakiekolwiek użycie treści wykraczające poza ww. warunki jest zabronione bez pisemnej zgody Mediów Regionalnych i nabycia licencji. Sprawdź, w jaki sposób możesz uzyskać licencję na wykorzystanie treści.

Naruszenie tych zasad jest łamaniem prawa i grozi odpowiedzialnością karną.

Polityka dotycząca plików cookie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie. 2001-2014.