Grzegorz Russak poleca: biała kiełbasa własnej roboty

Dodano: 7 kwietnia 2010, 15:00 Autor:

Specjalnie dla czytelników Nowin dr nauk rolniczych i autor programu telewizyjnego w TVP "Smaki Polskie” Grzegorz Russak zdradza przepis na doskonałą, białą kiełbasę.
Grzegorz Russak odwiedził przed świętami Mielec i tam zdradził przepis na białą kiełbasę.

Grzegorz Russak odwiedził przed świętami Mielec i tam zdradził przepis na białą kiełbasę. (fot. Fot. JOANNA TARNOWSKA)

- Każdego trzeba namówić, żeby zrobił sobie w domu białą kiełbasę. Dzisiaj przez internet można zamówić osłonki naturalne - mówi Grzegorz Russak. - Weźmiemy sobie 7 kg dobrego mięsa np. z szynki wieprzowej, 3 kg czegoś tłustego, może być słoninka lub boczek. Potrzebujemy do tego jeszcze kilograma cielęcej pręgi.

Szynkę mielimy na najmniejszym sitku, słoninę lub boczek na średnim, a cielęcą pręgę kroimy grubo nożem. - Mięsa mieszamy, dodajemy 22 dag soli, po 1 dag pieprzu, majeranku, 2 główki czosnku oraz przyprawy, które lubimy.

Dokładnie wszystko mieszamy i nadziewamy mięsem jelita i odwieszamy. Następnie wrzucamy do kotła z wodą o temperaturze 75 st. C. Gotujemy ją przez 25 minut w temperaturze 68 st. C. I mamy najlepszą, białą kiełbasę. Smacznego!

Czytaj więcej o:
  • biała kiełbasa
  • gotowanie
  • Grzegorz Russak
  • kiełbasa
  • kuchnia
  • przepisy
  • smakołyki
Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
alarm24 Kliknij i wyślij nam swojego newsa!
Najczęściej czytane
Brak ankiety.

Kontakt z reklamą »

Kontakt z redakcją »

Kontakt z marketingiem »

Kontakt z dystrybucją »

Kontakt z AR24 »

Zadzwoń 0 800 669 469

Napisz maila:

Jesteśmy też na:

Serwisy społecznościowe

nowiny24 są częścią grupy Media Regionalne

Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie zastrzegają, iż rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.nowiny24.pl jest dozwolone wyłącznie z zachowaniem warunków korzystania z treści. Jakiekolwiek użycie treści wykraczające poza ww. warunki jest zabronione bez pisemnej zgody Mediów Regionalnych i nabycia licencji. Sprawdź, w jaki sposób możesz uzyskać licencję na wykorzystanie treści.

Naruszenie tych zasad jest łamaniem prawa i grozi odpowiedzialnością karną.

Polityka dotycząca plików cookie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie. 2001-2014.