Rewelacyjne gołąbki w kapuście włoskiej

Dodano: 12 lutego 2010, 22:45 Autor:

Swój sprawdzony przepis na gołąbki przysłała do nas pani Bernadetta z Rzeszowa: „Wychodzą naprawdę pyszne, mam nadzieję, że innym też przypadną do smaku!”
Gołąbki - kapusta i farsz - połączenie doskonałe

Gołąbki - kapusta i farsz - połączenie doskonałe (fot. Fot. Tadeusz Poźniak)

Przeczytaj więcej

Składniki:

1 kapusta włoska
60 dag karkówki lub łopatki
2 średnie cebule
2 torebki po 100 g ryżu brązowego
olej winogronowy/oliwa z oliwek
sól
pieprz
vegeta
maga

Wykonanie:

Kapustę w całości gotować przez ok. 15-20 minut w osolonej wodzie, następnie odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Mięso gotować do miękkości, następnie wyjąć i pozostawić do wystygnięcia, rosołu nie wylewać. Cebulę pokrojoną w kostkę usmażyć na złoty kolor na oleju/oliwie. Następnie mięso zmielić i połączyć z cebulką i ugotowanym ryżem, dodać sól, pieprz, vegetę, magę.

Każdy liść kapusty nadziewać farszem, zawijać i układać na blaszce pokrytej niewykorzystanymi liśćmi kapusty (zbyt małe lub przerwane), a następnie polać blaszkę odrobiną wody tak, aby pokryło całą blachę. Zapiekać w piekarniku przez 30 minut w temp. 190 st. C. Smacznego!

PS. Na pozostawionym rosole można przyrządzić wspaniały sos pomidorowy.

Czekoladowa (Cioccolata) – płynną czekoladą na dnie, espresso i spienionym mlekiem.

Kawa po cesarsku – na dno wlewa się zmieszany koniak z miodem, śmietanką i żółtkiem, do tego espresso i duża ilość spienionego mleka.

Tiramisu – na dno wlewa się syrop tiramisu, do tego espresso, spienione mleko, a wierzch ozdabia bitą śmietaną.

Kawa mrożona – miksuje się czarną, zaparzoną kawę z kostkami lodu, mlekiem i cukrem. Podawana na zimno.

Czytaj więcej o:
  • farsz
  • gołąbki
  • gotowanie
  • kapusta
  • kuchnia
  • smakołyki
  • włoska
Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
alarm24 Kliknij i wyślij nam swojego newsa!
Najczęściej czytane
Brak ankiety.

Kontakt z reklamą »

Kontakt z redakcją »

Kontakt z marketingiem »

Kontakt z dystrybucją »

Kontakt z AR24 »

Zadzwoń 0 800 669 469

Napisz maila:

Jesteśmy też na:

Serwisy społecznościowe

nowiny24 są częścią grupy Media Regionalne

Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie zastrzegają, iż rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.nowiny24.pl jest dozwolone wyłącznie z zachowaniem warunków korzystania z treści. Jakiekolwiek użycie treści wykraczające poza ww. warunki jest zabronione bez pisemnej zgody Mediów Regionalnych i nabycia licencji. Sprawdź, w jaki sposób możesz uzyskać licencję na wykorzystanie treści.

Naruszenie tych zasad jest łamaniem prawa i grozi odpowiedzialnością karną.

Polityka dotycząca plików cookie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie. 2001-2014.