Pigwa na dżemy, soki i nalewki

Dodano: 12 września 2009, 7:00 Autor:

Owoce pigwy właśnie dojrzewają

Owoce pigwy właśnie dojrzewają (fot. Fot. Krzysztof Kapica)

Owoce pigwy można gotować z mięsem, wzmacniać nimi smak szarlotki, sporządzać konfitury i soki
Przeczytaj więcej

Francuzki łagodzą pigwą zmarszczki. Macerują skórkę owocu przez dwa tygodnie w alkoholu, potem rozcieńczają wodą, przemywając twarz i szyję. A biblijna Ewa ponoć skusiła Adama pigwą a nie jabłkiem!

Z kwaśnych owoców pigwowca lub pigwy przygotujemy zapasy na zimę oraz nalewki. W przetworach zamykamy ogromne bogactwo składników mineralnych, magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo, miedź oraz prowitaminę A, pełny komplet witamin z grupy B oraz witaminę C. Owoce pigwy wzmacniają i pobudzają apetyt, zawarta w nich pektyna w połączeniu z taniną jest nieocenionym wymiataczem resztek z przewodu pokarmowego.

Dziko i bujnie rośnie na południu Europy i w Azji Mniejszej (po Iran). W Polsce krzewy pigwowca i drzewa pigwy spotykamy w ogrodach. Niezbyt je doceniamy, bo ich owoce nie nadają się do jedzenia na surowo, bo twarde, mało soczyste, cierpkie i kwaśne. Za to - dzięki zawartości cukrów, garbników, pektyn i związków aromatycznych - wyśmienicie nadają się do przygotowywania konfitur, galaretek, dżemów, soków i kandyzowania, dlatego warto włączyć je do zestawu jesienno-zimowych przetworów. Na Kaukazie pigwę dodają do mięsa, kiszonej kapusty, do placków.

Odmiany pigwy, które warto posadzić:

Champion,
Portugal,
Vranja,
Meech`Prolific.

Zamiast cytryny

Po pierwszych przymrozkach są najlepsze do przetworów, lekko pomarszczone, miękkie, łatwiej puszczające sok, mogą dłużej poleżeć – uważają Barbara Rajzauer-Kruzel i Marta Wierzbicka, specjalistki z działu przedsiębiorczości, wiejskiego gospodarstwa domowego i agroturystyki Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale.

Wierzbicka przycięła ostatnio krzewy pigwowca, by słońce lepiej docierało, aby w przyszłym roku owoce - przypominające zależnie od odmiany kształtem jabłka lub gruszki - były dorodniejsze.

- Pigwę zasypuję cukrem z przeznaczeniem do herbaty zamiast cytryny - mówi. - Wystarczy ją umyć, zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w plasterki (usuwamy pestki) i przełożyć do wyparzonego słoika, przesypując cukrem.

Rozgotowujemy i przecieramy

Pigwę w plasterkach można wysuszyć w domowej suszarce do warzyw, aby mieć bazę na nalewkę. Przyrządzając dżemy warto dodać odrobinę jabłek, by uzyskać oryginalny smak. Kto nie przepada za mocnym aromatem pigwy, może przygotować dżem zastępując połowę pigwy przecierem z dyni lub jabłek. Na przetwory należy umyte owoce rozgotować - dodając na 1 kg pigwy szklankę wody - a potem przecierać. Można też pigwę ugotować w syropie i zamrozić.

Pigwowiec nie jest pigwą

Pigwowce i pigwy wiosną obsypują się białym lub jasnoróżowym kwieciem. Zielone owoce dojrzewają we wrześniu i październiku zmieniając barwę na zielonożółtą, a później cytrynowożółtą.

- Mylimy często pigwę z pigwowcem - zauważa Anna Rydzik z PODR. – Pigwowiec to pospolita nazwa rosnącego w ogrodzie krzewu (bardzo dobrze znosi cięcie i formowanie po przekwitnięciu, wiosną). A pigwa jest drzewem często używanym jako podkładka pod szczepione grusze. Jako samotnie rosnące drzewko idealnie ozdobi fragment strzyżonego trawnika (najpopularniejsza odmiana rodzi owoce typu gruszkowego). Posadzona solo ciekawie wkomponowuje się w ogród o charakterze śródziemnomorskim. Jemy zarówno owce z pigwy, jak i pigwowca.

Prawdziwa pigwa pospolita (Cydonia oblonga) ma zagięte, szare od spodu liście. A rośliny z rodzaju Chaenomeles, czyli pigwowce, są znacznie mniejsze niż prawdziwa pigwa. Często hodujemy je w ogrodach dla ozdobnych kwiatów przypominających kwiaty jabłoni oraz żółtych, pachnących owoców. Przechowujemy je z dala od innych owoców, które mogą przesiąknąć mocno aromatycznym zapachem pigwy.

Pigwy i pigwowce nie mają specjalnych wymagań glebowych. Owszem, lubią ziemię bogatą w składniki pokarmowe, preferują wilgotne podłoże.

Czytaj więcej o:
  • ogrodnictwo
  • owoce
  • pigwa
  • przetwory
Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
alarm24 Kliknij i wyślij nam swojego newsa!
Najczęściej czytane
Brak ankiety.

Kontakt z reklamą »

Kontakt z redakcją »

Kontakt z marketingiem »

Kontakt z dystrybucją »

Kontakt z AR24 »

Zadzwoń 0 800 669 469

Napisz maila:

Jesteśmy też na:

Serwisy społecznościowe

nowiny24 są częścią grupy Media Regionalne

Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie zastrzegają, iż rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.nowiny24.pl jest dozwolone wyłącznie z zachowaniem warunków korzystania z treści. Jakiekolwiek użycie treści wykraczające poza ww. warunki jest zabronione bez pisemnej zgody Mediów Regionalnych i nabycia licencji. Sprawdź, w jaki sposób możesz uzyskać licencję na wykorzystanie treści.

Naruszenie tych zasad jest łamaniem prawa i grozi odpowiedzialnością karną.

Polityka dotycząca plików cookie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie. 2001-2014.