Konfitura z pigwy

Dodano: 11 września 2009, 15:00 Autor:

Właśnie zaczynają dojrzewać owoce pigwy. Czy wiesz, co z nimi zrobić? Podajemy przepis na konfiturę.
Konfitury z pigwy wzbogacą twoją domową piwniczkę.

Konfitury z pigwy wzbogacą twoją domową piwniczkę. (fot. Fot. Stock)

Przeczytaj więcej

Składniki:

2 kg pigwy,
2 kg cukru.

Przygotowanie:

Pigwę umyć, obrać ze skórki, pokroić na cząstki i oczyścić z gniazd nasiennych, zalać zimną wodą i gotować powoli na małym ogniu aż owoce zmiękną. Z cukru i 1 litra wody ugotować gęsty syrop. Pigwę odcedzić i włożyć do naczynia z syropem. Naczynie przykryć i odstawić na 24 godziny. Następnie wyjąć, a syrop zagotować. Do gotującego się syropu wrzucić pigwę i zestawić z ognia na 10 minut. Jeszcze trzykrotnie doprowadzić do wrzenia i zdejmować z ognia. Na koniec gotować całość na małym ogniu aż pigwa stanie się przezroczysta. Gorącą konfiturę wkładać do wyparzonych słoików, słoiki obracać do góry dnem i studzić pod kocem.

Przepis podajemy za Ireną Gumowską "Czy wiesz, co jesz”.

Czytaj więcej o:
  • gotowanie
  • kuchnia
  • pigwa
  • przetwory
Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
alarm24 Kliknij i wyślij nam swojego newsa!
Najczęściej czytane
Brak ankiety.

Kontakt z reklamą »

Kontakt z redakcją »

Kontakt z marketingiem »

Kontakt z dystrybucją »

Kontakt z AR24 »

Zadzwoń 0 800 669 469

Napisz maila:

Jesteśmy też na:

Serwisy społecznościowe

nowiny24 są częścią grupy Media Regionalne

Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie zastrzegają, iż rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.nowiny24.pl jest dozwolone wyłącznie z zachowaniem warunków korzystania z treści. Jakiekolwiek użycie treści wykraczające poza ww. warunki jest zabronione bez pisemnej zgody Mediów Regionalnych i nabycia licencji. Sprawdź, w jaki sposób możesz uzyskać licencję na wykorzystanie treści.

Naruszenie tych zasad jest łamaniem prawa i grozi odpowiedzialnością karną.

Polityka dotycząca plików cookie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie. 2001-2014.