Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tlen odpowiada za starzenie

Antoni Adamski
Tlen, bez którego nasz organizm nie przeżyłby dłużej niż 3-4 minuty, odpowiada także za procesy starzenia.
Tlen, bez którego nasz organizm nie przeżyłby dłużej niż 3-4 minuty, odpowiada także za procesy starzenia.
Moglibyśmy żyć w zdrowiu nawet sto lat, ale nie żyjemy. Dlaczego? Na to pytanie odpowiada lek. med. Karolina Galikowska-Gul.

- Za procesy starzenia się i najgroźniejsze choroby odpowiada nie tylko stres i złe odżywianie, ale także tlen. Ten sam tlen, bez którego nas organizm nie przeżyłby dłużej niż 3-4 minuty. To dzięki niemu pali się drewno, jełczeje tłuszcz, a żelazo pokrywa się rdzą. Tlen pozwala żyć, lecz także niszczy organizm człowieka.

Skąd biorą się niszczycielskie właściwości tlenu? Z wolnych rodników. To cząsteczki tlenu pozbawione jednego elektronu, bez którego nie mogą one stanowić całości. Wolne rodniki dążą więc do uzupełnienia brakującego elektronu, szukając go w innych tkankach. Poszukujący równowagi wolny rodnik łatwo wchodzi w reakcje z innym substancjami. Zabierając im brakujący elektron odzyskuje równowagę, ale zarazem powoduje uszkodzenia białek, tłuszczów i kwasów nukleinowych komórek.

Dlaczego chorujemy?

Nadmiar wolnych rodników uszkadza więc tkanki organizmu, rujnując zdrowie i powodując jego starzenie się. Wolne rodniki mają znaczący udział w powstawaniu nowotworów, miażdżycy naczyń krwionośnych, chorób oczu (zaćma, jaskra), przyczyniają się do udarów mózgu, zawałów serca, reumatyzmu, artretyzmu i wielu innych chorób.

Zagrożenia cywilizacyjne nasilają powstawanie wolnych rodników w ludzkim organizmie. Sprzyja im dym papierosowy. Substancje smoliste zawarte w jednym wdechu dymu tytoniowego zawierają miliardy bardzo aktywnych wolnych rodników. Są one również w promieniowaniu ultrafioletowym. Ich mnożeniu sprzyja zła dieta (żywność konserwowana chemicznie, a także pieczona, wędzona czy grillowana) oraz zanieczyszczenie gleby, stres i pośpiech.

Jak pozbywać się wolnych rodników?

Musimy stale wprowadzać do naszego organizmu substancje przeciwutleniające tzw. flawonoidy. Wchodzą one w skład systemów odpornościowych roślin. Przeniesione do naszego organizmu pełnią podobne funkcje ochronne, zapobiegają chorobom. Neutralizują wolne rodniki, hamują rozwój miażdżycy i nowotworów. Wspomagają nasz układ odpornościowy. Działają przeciwzapalnie i przeciwalergicznie, łagodzą stany zapalne, poprawiają krążenie, chronią przed promieniowaniem ultrafioletowym itp.

Najlepsze flawonoidy znajdują się w ciemnych owocach i warzywach, takich jak np. wiśnia, czerwone winogrona, czarna porzeczka, jeżyna, borówka, czarny bez, jeżyna, rokitnik pospolity, korzeń żeń-szeń na pospolitym buraku skończywszy. Francuzi jedzą dużo tłustych potraw, jednak zachorowania na miażdżycę i niedokrwistość serca są u nich rzadkie. Dlatego, że spożywają znaczne ilości czerwonego wina. Zawarte w nim flawonoidy neutralizują szkodliwość tłuszczu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24