Jedz boczniaki

Dodano: 25 września 2007, 12:36 Autor:

Możemy go uprawiać w szklarniach i tunelach foliowych. W ogródku i na działce boczniak rośnie na martwych pniach, kłodach i karpach drzew liściastych.
- Boczniaka można uprawiać przez cały rok, bo nawet zamarznięte baloty zostawione w pomieszczeniach nieogrzewanych wiosną zaowocują. Z jednego balotu można zebrać 4-6 kg grzybów - mówi Daniel Przywara.

- Boczniaka można uprawiać przez cały rok, bo nawet zamarznięte baloty zostawione w pomieszczeniach nieogrzewanych wiosną zaowocują. Z jednego balotu można zebrać 4-6 kg grzybów - mówi Daniel Przywara. (fot. Fot. Krystyna Baranowska)

Przeczytaj więcej

Daniel Przywara z Bratkowic, który zainteresowanie i produkcję boczniaków przejął po ojcu, mówi, że w Polsce dominuje uprawa tych grzybów na podłożu przygotowywanym przez specjalistyczne zakłady.

- Przeprowadzają one pasteryzację podłoża i wspomagają rozrost grzybni, co umożliwia obfitsze zbiory. Ludzie cenią boczniaki za smak ciekawszy od pieczarek, za bogactwo witamin z grupy B, witaminy PP (dwukrotnie więcej niż w pieczarkach), za związki mineralne potasu, wapnia, sodu, magnezu, żelaza, fosforu, cynku i wartościowego białka. W boczniaku wykryto substancję działającą przeciwnowotworowo, a znajdujący się w nich kwas foliowy i enzymy obniżają poziom cholesterolu we krwi.

Jak przyrządzić boczniaka

Boczniaki myjemy szybko pod bieżącą wodą, ponieważ nasiąknięte tracą oryginalny smak. Przygotowując potrawy podsmażamy je na niewielkiej ilości oleju, doprawiamy solą, pieprzem i innymi przyprawami. Jedynie do sałatek boczniaki krótko (do 10 minut) obgotowujemy. Boczniaki możemy mrozić, suszyć marynować.

Grzybnia w balotach

Pan Daniel sprowadza do Bratkowic gotowe grzybnie w tzw. balotach. W pomieszczeniu utrzymuje odpowiednią temperaturę, wilgotność, oświetlenie i wentylację. Grzyby pojawiają się po dwóch tygodniach. Boczniak owocuje rzutami, drugi zbiór pojawi się po ok. 14-20 dniach, a potem trzeci. I są to najbardziej ekonomiczne zbiory. Cały cykl produkcyjny trwa do 3 miesięcy, a potem likwidujemy uprawę i wstawiamy nowe baloty (rodzaj walca z grzybnią).

Amator też uprawia

Na własne potrzeby możemy uprawiać boczniaka w piwnicy, altanie oraz na działce. Daniel Przywara podpowiada, że podłożem może być drewno lub wilgotna słoma (słomę zalewamy dwukrotnie gorącą wodą zamiast pasteryzacji parą wodną).

Boczniak urośnie na karpach pozostałych po ścięciu drzew lub na klockach drewna, najlepiej topolowego, bukowego, lipowego, grabowego oraz z drzew owocowych. Drewno (zdrowe i nieporażone przez inne grzyby) o średnicy 15-20 cm, tniemy na klocki o długości 30-35 cm, uważając, aby nie zanieczyścić go ziemią. Zbyt suche klocki moczymy w wodzie, by je nawilżyć.

Sałatka z boczniaka
500 g boczniaka, 2-3 jaja, 2 ogórki kiszone, 0,5 puszki kukurydzy, majonez, sól, pieprz, zielenina. Grzyby umyć, obgotować 10 minut, odcedzić, pokroić w paseczki lub kostkę. Dodać tak samo pokrojone jajka, ogórki, kukurydzę, doprawiać do smaku i dodać majonez. Sałatkę można wykwintnie podać w połówkach brzoskwiń z puszki.

Flaczki
500 g boczniaków, włoszczyzna, 1 cebula, przyprawa do zup, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, majeranek, liść laurowy, mąka. Włoszczyznę ugotować w małej ilości wody. Grzyby umyć, pokroić w poprzek blaszek w paski i wrzucić do wywaru. Gotować 15-20 minut, dodać przyprawy do smaku, a z mąki przygotować zasmażkę i wlać do wywaru, zagotować.

Klocki ustawiamy jeden na drugim w piwnicy lub innym pomieszczeniu, gdzie jest wilgotno. Na każdym kładziemy jednocentymetrową warstwę grzybni. Słupek z klocków może mieć do 1,5 metra wysokości. Na wierzchu słupków kładziemy deski, a na nich warstwę słomy. Pod takim "płaszczykiem” boczniaki lepiej rosną. Po 2-3 miesiącach klocek obrasta grzybami.

Na pniakach i słomie

Można umieszczać grzybnię na pniakach w ogródku - nakładamy warstwę grzybni i przykrywamy folią (pod folię wkładamy kawałek drewna, aby nie dotykała grzybni). Boczniak ładnie rośnie również na świeżej słomie z ostatnich zbiorów, pociętej i umieszczanej w perforowanych workach foliowych lub wyłożonych folią skrzynkach.

Gotowy balot z grzybnią możemy umieścić też w ogrodzie, w zagłębieniu wykopanym w ziemi, w miejscu zacienionym, pod drzewem lub północną stroną altany. Z wykopanej ziemi tworzymy z trzech stron nasyp, zostawiając dostęp światła od strony północnej. Od góry zacieniamy dołek folią lub styropianem.

Producent z Bratkowic mówi, że owocniki łatwiej i szybciej rozwijają się na powierzchniach pionowych niż poziomych. Wyrastają z podłoża kępkami. Kiedy większość owocników w kępie ma wyprostowane brzegi kapeluszy, zaczynamy zbiór, ścinając tak, aby resztek trzonów nie zostawiać na workach. Uwaga! Nie wyrywamy kęp z podłożem.

Przygotowując materiał korzystałam również z publikacji " Boczniak, technologia uprawy i przetwarzania”, autorstwa M. Gapińskiego, W. Woźniak i M. Ziombry. Świetny podręcznik dla producentów i amatorów. Więcej o producencie boczniaków na stronie www.grzyby.rze.pl

Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
alarm24 Kliknij i wyślij nam swojego newsa!
Najczęściej czytane
Brak ankiety.

Kontakt z reklamą »

Kontakt z redakcją »

Kontakt z marketingiem »

Kontakt z dystrybucją »

Kontakt z AR24 »

Zadzwoń 0 800 669 469

Napisz maila:

Jesteśmy też na:

Serwisy społecznościowe

nowiny24 są częścią grupy Media Regionalne

Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie zastrzegają, iż rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.nowiny24.pl jest dozwolone wyłącznie z zachowaniem warunków korzystania z treści. Jakiekolwiek użycie treści wykraczające poza ww. warunki jest zabronione bez pisemnej zgody Mediów Regionalnych i nabycia licencji. Sprawdź, w jaki sposób możesz uzyskać licencję na wykorzystanie treści.

Naruszenie tych zasad jest łamaniem prawa i grozi odpowiedzialnością karną.

Polityka dotycząca plików cookie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie. 2001-2014.