Jesteś tu: Strona główna Zdrowie Artykuł

Jak bez leków obniżyć cholesterol?

Dodano: 20 kwietnia 2007, 0:25 Autor:

- Mam 54 lata i już od 8 lat jestem na diecie, gdyż mam problem z cholesterolem - pisze pan Edward z USA.
Kuracja czosnkowa, pomaga nie tylko zbić cholesterol, ale również oczyszcza organizm.

Kuracja czosnkowa, pomaga nie tylko zbić cholesterol, ale również oczyszcza organizm. (fot. WOJCIECH ZATWARNICKI)

Jak wielu naszych Czytelników, szuka naturalnych sposobów obniżenia cholesterolu.

- Bez leków, dzięki diecie i aktywności fizycznej, byłem w stanie zbić cholesterol poniżej 190. Ale wtedy miałem reżim: w weekendy bieg rano 6,5 lub 8,5 km, później mecz 90 minut lub tenis ok. 1,5 godz. Od operacji prostaty jestem na terapii hormonalnej, a to podnosi mój poziom cholesterolu. Podnosi go również lek przeciw osteoporozie - pisze pan Edward.

Z uwagi na stan wątroby, farmakologicznie zbijać cholesterolu nie może (np. przy pomocy statyn).

- Pozostaje mi tylko medycyna alternatywna lub "babcine przepisy”. Może napisze pani coś o nich, tak rzadko się je teraz spotyka. Dość regularnie czytam "Nowiny”, mieszkałem kiedyś w Rzeszowie - wspomina.

Minerały i witaminy

Krzem. Dieta przeciwcholesterolowa wymaga odpowiednich ilości związków krzemu (ma on właściwości przeciwmiażdżycowe). Dobrym źródłem krzemu są odwary ze skrzypu polnego z dodatkiem soku z cytryny.

Niacyna. (Witamina B3). Pobierana w dawkach 500 mg, trzy do sześciu razy dziennie redukuje poziom "złego” cholesterolu i trójglicerydów od 15 do 30 proc. Równocześnie zwiększa się ilość "dobrego” cholesterolu.

Witamina E, C i betakaroten. Zapobiegają utlenianiu lipoprotein LDL i dzięki temu spowalniają rozwój miażdżycy. Podobne właściwości ma selen i cynk.

Czerwone wino. Picie czerwonego wina, przez jakiś czas obniża poziom cholesterolu, podnosi jednak poziom trójglicerydów.

Olej z oliwek. Należy go dodawać do posiłków (do ciepłej ale nie gorącej zupy, surówek, ziemniaków, kasz, pieczywa). Nie powinno się go używać do smażenia, bo w wysokiej temperaturze traci właściwości lecznicze. Spożywać ok. trzy łyżki oliwy dziennie.

Kiedy podawać leki obniżające cholesterol? O tym decyduje lekarz, gdy poziom cholesterolu jest podwyższony lub gdy występują już objawy choroby sercowo-naczyniowej lub innych chorób metabolicznych (cukrzyca, otyłość).

Źródło: Internet, Encyklopedia zdrowia, Żyj zdrowo

Kuracja czosnkowa

- To jest znakomita kuracja, pomaga nie tylko zbić cholesterol, ale również oczyszcza organizm. Dzięki niej powróciłem do dawnej wagi, a także poprawił mi się wzrok - opowiada znajomy adwokat z Rzeszowa. Kurację powtarza co 5 lat. - Częściej nie potrzeba - zapewnia.

Oto przepis: 550 g czosnku obrać, rozdrobnić w drewnianym lub porcelanowym naczyniu (nie używać nic metalowego). Wymieszać czosnek z 200 g spirytusu i w zamkniętym szczelnie słoiku postawić na 10 dni w lodówce. Jedenastego dnia przecedzić płyn i wstawić do lodówki jeszcze na dwa dni. Pić przez 12 dni, przed śniadaniem, obiadem i kolacją, rozpuszczając płyn w szklance mleka.

Dzień pierwszy: 1 kropla (śniad.), 2 krople (obiad), 3 (kolacja). Dz. drugi: 4, 5, 5. Dz. trzeci: 7,8,8. Dz. czwarty: 10,11,11. Dz. piąty: 15,14,15. Dz. szósty: 15, 16, 16. Dz. siódmy: 12,11,10. Dz. ósmy: 9,8,7. Dz. dziewiąty: 6,5,4. Dz. dziesiąty: 3,2,2. Dz. jedenasty: 15,25,25. Dz. dwunasty: 25,25,25.

Przepis na kurację czosnkową znaleziono pod koniec lat dziewięćdziesiątych ub. wieku w buddyjskim klasztorze. Ponoć działa ona odmładzająco, a także usuwa chroniczne bóle głowy.

Rady O. Jana Grande

Według zaleceń tego słynnego zakonnika - zielarza, powinniśmy pić dużo kefiru.

- Trzustka niekiedy nie znosi słodkiego mleka i wtedy trzeba pić kwaśne mleko, a najlepiej gdyby to był kefir - pisał o. Grande.

- Do usunięcia cholesterolu z organizmu jest koniecznie potrzebna duża dawka wapna, które bez przerwy musimy spożywać - objaśniał. - Cholesterol w ciągu paru tygodni spadnie w naszych tętnicach, żyłach i zastawkach.

Ziołowa mieszanka z babką

Osoby z wysokim poziomem cholesterolu, oprócz zmiany sposobu żywienia (jak najwięcej warzyw, otrąb owsianych i w ogóle błonnika), mogą spróbować jeszcze innej naturalnej metody. Należy zemleć w równych ilościach: nasiona dyni, lnu, wiesiołka i babki płesznik. Mieszankę przechowujemy w szczelnie zakręconym słoiku w lodówce. Zażywamy raz dziennie 2 duże łyżki wraz z posiłkiem (można też 2x dz. po 1 łyżce).

A może otręby?

Przepis mojej babci Weroniki (dożyła w dobrej kondycji 103 lat): otręby owsiane z utartym dużym jabłkiem i sokiem z połówki cytryny (może być zamiast cytryny łyżeczka domowego octu jabłkowego), plus kilka orzechów włoskich i miód. Razem z kromką białego sera polanego miodem (obowiązkowo na śniadanie). Wieczorem łyżka oliwy.

Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
alarm24 Kliknij i wyślij nam swojego newsa!
Brak ankiety.

Kontakt z reklamą »

Kontakt z redakcją »

Kontakt z marketingiem »

Kontakt z dystrybucją »

Kontakt z AR24 »

Zadzwoń 0 800 669 469

Napisz maila:

Jesteśmy też na:

Serwisy społecznościowe

nowiny24 są częścią grupy Media Regionalne

Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie zastrzegają, iż rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.nowiny24.pl jest dozwolone wyłącznie z zachowaniem warunków korzystania z treści. Jakiekolwiek użycie treści wykraczające poza ww. warunki jest zabronione bez pisemnej zgody Mediów Regionalnych i nabycia licencji. Sprawdź, w jaki sposób możesz uzyskać licencję na wykorzystanie treści.

Naruszenie tych zasad jest łamaniem prawa i grozi odpowiedzialnością karną.

Polityka dotycząca plików cookie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie. 2001-2014.