Przepis na kremówkę papieską
Na formę o wymiarach 40 x 60 cm.
Składniki
Ciasto francuskie:
60 dag mąki
60 dag masła
2 jajka
trochę soli
woda - ile ciasto przyjmie
Krem:
2,4 l mleka
12 jajek
60 dag cukru
40 dag mąki
wanilia (może być cukier waniliowy)
1 kg masła
100 ml rumu
Wadowice. Czerwiec 1999. Podczas spotkania z mieszkańcami swojego rodzinnego miasta, prawie 80-letni Jan Paweł II, uśmiecha się do wspomnień: - Czas ucieka, wieczność czeka - zaczyna Ojciec Święty. - Wszystkiego nie da się wymienić i tak dość dużo pamiętam. A więc tam jest ulica Mickiewicza. A tam jest Hoczenka. A tam za nami jest Skawa. A tutaj była księgarnia "Foltyna". A tam była cukiernia. Po maturze chodziliśmy na kremówki. Że myśmy to wszystko wytrzymali, te kremówki po maturze - mówi Papież. Oklaski. Ludzie są zachwyceni.
Jak mówią przyjaciele młodości Karola Wojtyły, Papież uśmiechnął się nie dlatego, że przedwojenne kremówki nasączone były alkoholem, ale dlatego, że zjadali ich ogromne ilości. Często był zakład: kto zje więcej bez popijania. Wojtyła potrafił zjeść podobno 8-10. Nie był rekordzistą. Kolega potrafił za jednym razem pochłonąć 16 ciastek.
Po pielgrzymce w 1999 r. wadowickie kremówki zrobiły karierę. - Nie znamy jednak przepisu mistrza Hagenhubera - przyznają w Cukierni "Markiza", która mieści się dziś na Placu Jana Pawła II w Wadowicach. - Każda cukiernia piecze kremówki według własnego przepisu. Wiadomo: ma być ciasto francuskie i budyniowy krem z alkoholem. Ale tego smaku, który pamiętał Ojciec Święty, nie uzyskamy. Mimo to nikt w Wadowicach nie zdradzi, jak piecze swoją papieska kremówkę.
- Kremówki to mit - stwierdziła Zofia Wiśniewska, przyjaciółka Wojtyły w wywiadzie dla jednej z gazet. A syn słynnego już cukiernika zapewnia, że jego ojciec nigdy nie dodawał do wypieków ani grama alkoholu.
Dla Czytelników zdobyliśmy przepis współczesny. Może przez chwilę poczują smak podobny do tego, do którego uśmiechnął się nasz kochany Papież.
Wykonanie:
1.
Ze składników (nie dajemy całego masła, tylko 20 dag) robimy ciasto. Ma być podobne do tego na pierogi.
2.
Rozwałkowujemy ciasto "na gwiazdę". Na środku kładziemy pozostałe 40 dag miękkiego masła.
3.
Zakrywamy masło ciastem, składając je na kopertę i wałkujemy na prostokąt.
4.
Składamy ciasto jeszcze czterokrotnie - na trzy warstwy i wałkujemy, na cztery warstwy - i wałkujemy, znów na cztery - wałkujemy i na koniec na trzy - i wałkujemy.
5.
Ciasto dzielimy na dwie części i każdą przygotowujemy do włożenia do formy. I wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 230 stopni C.
6.
Krem przygotowujemy od ugotowania budyniu. Jajka mieszamy z cukrem i mąką, dodajemy wanilii. Łączymy to z gorącym mlekiem i zagotowujemy. Wystudzony krem dodajemy stopniowo do utartego masła. Miksujemy. Na koniec mieszamy z rumem.
7.
[obrazek8]Pozostaje wyłożenie kremu na ciasto.
8. I smacznego.
Rady mistrza
ALEKSANDER URMAN, mistrz cukiernictwa z Piekarni-Cukierni Jerzego Miguta w Zaczerniu:
Technika - Aby udało nam się rozwałkować ciasto podstawowe z masłem, musimy po każdym złożeniu i rozwałkowaniu włożyć je na 5 - 10 minut do lodówki.
- Krem może smakować inaczej, niż w niektórych cukierniach, bo wielu cukierników do gorącego mleka dodaje już gotowego, specjalnego kremu, który przypomina budyń.
Smak - Pyszna kremówka powinna mieć naprawdę kruche ciasto. Smak masła (nie margaryny) powinien być wyczuwalny i w cieście, i w kremie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?