Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomidory na antybiotyku

ANDRZEJ KOZICKI, współpraca: ala
Tadeusz Poźniak
PODKARPACKIE. Jedzenie pomidorów nieznanego pochodzenia grozi niechcianą kuracją atybiotykową. Wszysto przez Kasumin, środek stosowany nielegalnie do zwalczania bakteryjnego raka pomidorów.

Antybiotyk przemycany jest z Węgier. Nie ma polskiego atestu, w związku z podejrzeniami o negatywne oddziaływanie na ludzki organizm. Bez problemów można go kupić w rejonie Sandomierza, który jest zagłębiem pomidorowym. Na prośbę "działkowicza", za którego podał się reporter "Nowin", niektórzy właściciele sklepów ogrodniczych zadeklarowali, że mogą się postarać o Kasumin.
Sytuacja jest niepokojąca - uważa Elżbieta Krempa z sandomierskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Producenci coraz zuchwalej stosują niedozwolone środki, bo inspekcja ochrony roślin nie ma pieniędzy na badania kontrolne. Bezpieczeństwa nie gwarantuje też Wojewódzka Inspekcja Ochrony Roślin. - Chcąc ukarać rolnika za stosowanie oprysku bez atestu, lub za nieprzestrzeganie okresu karencji, trzeba go złapać na gorącym uczynku. Na to mamy za mało ludzi - usłyszeliśmy w rzeszowskiej WIOR.

Co to jest Kasumin
Kasumin stosowany przy hodowli pomidorów powoduje, że udporniają się bakterie chorobotwórcze, zagrażające m.in. zdrowiu kobiet w ciąży i niemowlętom; zwiększa się zawartość azotanów.
Dobra strona pomidora: zwiększa odporność nowotworową, zapobiega odkładaniu się choresteloru, zawiera witaminy A, B1, B2, C, PP oraz składniki mineralne: potas, sód, wapń, żelazo.
Konsument, który chciałby mieć pewność, że wraz z pomidorem nie zjada trucizny, za badanie musi zapłacić 400-500 zł.

Tzw. świadectwa fitosanitarne wymagane są jedynie dla płodów rolnych wysyłanych na eksport. Tymczasem, jak wynika z ubiegłorocznych badań sanepidu, co 10 partia sprzedawanych owoców i warzyw nie nadaje się do jedzenia.
- Polskiemu konsumentowi pozostaje wiara, że kupuje nieskażone pomidory - mówi pracownik sandomierskiej giełdy.

Lek. med. Mariusz Małecki, lekarz rodzinny:

Antybiotyki zjadane "w ciemno" powodują odporność bakterii. Przez pewien czas w tej części Europy wielu pacjentom antybiotyki przestały pomagać. To dlatego, że dostęp do nich był zbyt łatwy i masowo je zażywano. Ponadto antybiotyki powodują działania uboczne i nawet w leczeniu należy je stosować z umiarem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24