Motywem przewodnim wszystkich potraw jest dziczyzna. W pierwszym z odcinków (emisja w połowie lutego), zatytułowanym "Leśny smak", będzie można zobaczyć jak w terenie przyrządzać zupę z bażanta, schab z dzika, a także oparte na dziczyźnie danie rodem z Węgier.
Drugi z odcinków (emisja 16 marca) będzie nosił tytuł "Bieszczadzki smak". Znajdą się w nim m.in. kartoflanka gotowana w zimowej scenerii połonin, gulasz fasolowy z sarniną, gotowany w towarzystwie bieszczadzkich drwali i wozaków, karkówka z jelenia przyrządzana na grillu, tuż obok dymiących retort do wypału węgla drzewnego. Będzie też danie specjalne, którego recepturę zdradzi leśniczyna z Mucznego, Anna Pawlak.
Robert Makłowicz i jego ekipa ośmiokrotnie zmieniali miejsca "bieszczadzkiego gotowania". Plenerową kuchnię urządzono m.in. przy składzie drewna nad Sanem, w leśniczówce "Wilcza Jama" w Mucznem, w domku myśliwskim i na Przełączy Wyżnej, gdzie w kotle z kartoflanką mieszał z Makłowiczem leśniczy Edward Marszałek.
Scenariusze programu powstały w oparciu o sugestie leśników. Pod adresem bieszczadzkich gospodarzy padło wiele słów podziękowania od producenta Ewy Wachowicz (byłej Miss Polonia), reżysera i ekipy. Leśnicy włożyli dużo wysiłku w przygotowanie i pomoc autorom telewizyjnego magazynu, traktując to jako swoistą okazję do promocji regionu. Znając gawędziarską naturę Makłowicza, można być pewnym, że w programie będzie mowa nie tylko o kulinariach, ale także o wielu innych bieszczadzkich ciekawostkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?