Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kartoflanka na połoninach

ewg
Gulasz fasolowy z sarniną Robert Makłowicz gotował i degustował wspólnie z Władysławem Chruścickim, furmanem zwożącym drewno  z leśnictwa Tarnawa w  nadleśnictwie Stuposiany.
Gulasz fasolowy z sarniną Robert Makłowicz gotował i degustował wspólnie z Władysławem Chruścickim, furmanem zwożącym drewno z leśnictwa Tarnawa w nadleśnictwie Stuposiany. EDWARD MARSZAŁEK
BIESZCZADY. Najbliższe odcinki "Podróży kulinarnych Roberta Makłowicza" będą relacją z przyrządzania potraw myśliwskich w scenerii bieszczadzkich połonin i lasów. Autor popularnego magazynu telewizyjnego, oglądanego przez 4,5 mln. widzów, był gościem leśników z nadleśnictwa Stuposiany i Lutowiska.

Motywem przewodnim wszystkich potraw jest dziczyzna. W pierwszym z odcinków (emisja w połowie lutego), zatytułowanym "Leśny smak", będzie można zobaczyć jak w terenie przyrządzać zupę z bażanta, schab z dzika, a także oparte na dziczyźnie danie rodem z Węgier.
Drugi z odcinków (emisja 16 marca) będzie nosił tytuł "Bieszczadzki smak". Znajdą się w nim m.in. kartoflanka gotowana w zimowej scenerii połonin, gulasz fasolowy z sarniną, gotowany w towarzystwie bieszczadzkich drwali i wozaków, karkówka z jelenia przyrządzana na grillu, tuż obok dymiących retort do wypału węgla drzewnego. Będzie też danie specjalne, którego recepturę zdradzi leśniczyna z Mucznego, Anna Pawlak.
Robert Makłowicz i jego ekipa ośmiokrotnie zmieniali miejsca "bieszczadzkiego gotowania". Plenerową kuchnię urządzono m.in. przy składzie drewna nad Sanem, w leśniczówce "Wilcza Jama" w Mucznem, w domku myśliwskim i na Przełączy Wyżnej, gdzie w kotle z kartoflanką mieszał z Makłowiczem leśniczy Edward Marszałek.
Scenariusze programu powstały w oparciu o sugestie leśników. Pod adresem bieszczadzkich gospodarzy padło wiele słów podziękowania od producenta Ewy Wachowicz (byłej Miss Polonia), reżysera i ekipy. Leśnicy włożyli dużo wysiłku w przygotowanie i pomoc autorom telewizyjnego magazynu, traktując to jako swoistą okazję do promocji regionu. Znając gawędziarską naturę Makłowicza, można być pewnym, że w programie będzie mowa nie tylko o kulinariach, ale także o wielu innych bieszczadzkich ciekawostkach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24