Kartoflanka na połoninach

Dodano: 5 lutego 2003, 0:25 Autor:

BIESZCZADY. Najbliższe odcinki "Podróży kulinarnych Roberta Makłowicza" będą relacją z przyrządzania potraw myśliwskich w scenerii bieszczadzkich połonin i lasów. Autor popularnego magazynu telewizyjnego, oglądanego przez 4,5 mln. widzów, był gościem leśników z nadleśnictwa Stuposiany i Lutowiska.
Gulasz fasolowy z sarniną Robert Makłowicz gotował i degustował wspólnie z Władysławem Chruścickim, furmanem zwożącym drewno  z leśnictwa Tarnawa w  nadleśnictwie Stuposiany.

Gulasz fasolowy z sarniną Robert Makłowicz gotował i degustował wspólnie z Władysławem Chruścickim, furmanem zwożącym drewno z leśnictwa Tarnawa w nadleśnictwie Stuposiany. (fot. EDWARD MARSZAŁEK)

Przeczytaj więcej

Motywem przewodnim wszystkich potraw jest dziczyzna. W pierwszym z odcinków (emisja w połowie lutego), zatytułowanym "Leśny smak", będzie można zobaczyć jak w terenie przyrządzać zupę z bażanta, schab z dzika, a także oparte na dziczyźnie danie rodem z Węgier.
Drugi z odcinków (emisja 16 marca) będzie nosił tytuł "Bieszczadzki smak". Znajdą się w nim m.in. kartoflanka gotowana w zimowej scenerii połonin, gulasz fasolowy z sarniną, gotowany w towarzystwie bieszczadzkich drwali i wozaków, karkówka z jelenia przyrządzana na grillu, tuż obok dymiących retort do wypału węgla drzewnego. Będzie też danie specjalne, którego recepturę zdradzi leśniczyna z Mucznego, Anna Pawlak.
Robert Makłowicz i jego ekipa ośmiokrotnie zmieniali miejsca "bieszczadzkiego gotowania". Plenerową kuchnię urządzono m.in. przy składzie drewna nad Sanem, w leśniczówce "Wilcza Jama" w Mucznem, w domku myśliwskim i na Przełączy Wyżnej, gdzie w kotle z kartoflanką mieszał z Makłowiczem leśniczy Edward Marszałek.
Scenariusze programu powstały w oparciu o sugestie leśników. Pod adresem bieszczadzkich gospodarzy padło wiele słów podziękowania od producenta Ewy Wachowicz (byłej Miss Polonia), reżysera i ekipy. Leśnicy włożyli dużo wysiłku w przygotowanie i pomoc autorom telewizyjnego magazynu, traktując to jako swoistą okazję do promocji regionu. Znając gawędziarską naturę Makłowicza, można być pewnym, że w programie będzie mowa nie tylko o kulinariach, ale także o wielu innych bieszczadzkich ciekawostkach.

Przeczytaj kolejny artykułzamknij okno X

Nauczyciele za szybką

Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
alarm24 Kliknij i wyślij nam swojego newsa!
Brak ankiety.

Kontakt z reklamą »

Kontakt z redakcją »

Kontakt z marketingiem »

Kontakt z dystrybucją »

Kontakt z AR24 »

Zadzwoń 0 800 669 469

Napisz maila:

Jesteśmy też na:

Serwisy społecznościowe

nowiny24 są częścią grupy Media Regionalne

Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie zastrzegają, iż rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.nowiny24.pl jest dozwolone wyłącznie z zachowaniem warunków korzystania z treści. Jakiekolwiek użycie treści wykraczające poza ww. warunki jest zabronione bez pisemnej zgody Mediów Regionalnych i nabycia licencji. Sprawdź, w jaki sposób możesz uzyskać licencję na wykorzystanie treści.

Naruszenie tych zasad jest łamaniem prawa i grozi odpowiedzialnością karną.

Polityka dotycząca plików cookie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie. 2001-2014.