W skrócie
Dziś mam dla ciebie przepis na pyszną pierś z kurczaka ze szparagami. Danie jest lekkie, ale bardzo pożywne i na pewno doda ci dużo energii. W dodatku smakuje wspaniale i bardzo łatwo się je robi. Przygotowanie jest banalnie proste i nie wymaga praktycznie żadnego wysiłku. To idealny przepis na wiosenny lub letni obiad w sezonie na szparagi.
Jak gotować szparagi?
Gotowanie szparagów wcale nie jest trudną sztuką, jeśli przestrzegamy kilku bardzo prostych zasad. Być może zdarzyło ci się jeść rozgotowane lub łykowate szparagi i to zniechęciło cię do tego warzywa. Wiele osób nie wie, jak przygotować szparagi, więc postępuje z nimi np. jak z ziemniakami, po prostu zalewa zimną wodą i gotuje. Inni kupują specjalne, wysokie garnki do gotowania szparagów, które tak naprawdę wcale nie są potrzebne, aby przyrządzić to warzywo.
Jak przygotować szparagi do gotowania? Zielone pozbawiamy stwardniałych trzonków (2-4 cm od dołu). Białe szparagi traktujemy tak samo, z tym, że musimy je jeszcze obrać. Do dużego garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Solimy i dopiero w tym momencie wkładamy szparagi. Profesjonalni kucharze powiedzą, że główki szparagów muszą wystawać z wody, ponieważ gotują się szybciej i po to właśnie kupuje się specjalne garnki. Tak naprawdę jednak, o ile nie zależy nam na gwiazdce Michelin, różnica nie będzie zbyt duża. Gotowanie zielonych szparagów powinno trwać ok. 3 minut. Naprawdę tyle wystarczy, aby warzywo uzyskało odpowiednią miękkość, a właściwie pozostało al dente. Białe szparagi możemy gotować 5 minut.
W przepisie na szparagi z kurczakiem, który podaję poniżej, jest jeszcze jedna ważna rzecz. Nie wylewaj wody z gotowania szparagów! Użyjemy jej jako bazy do sosu.
Przepis na szparagi z kurczakiem w pysznym sosie szparagowym
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka,
- pęczek zielonych szparagów,
- 150 ml śmietanki 30%,
- łyżka soku z cytryny,
- łyżka mąki,
- olej do smażenia,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól, pieprz.
Jak zrobić szparagi z kurczakiem?
- Kurczaka oczyściłam i pokroiłam na mniejsze części. Doprawiłam solą i pieprzem, po czym podsmażyłam na oleju.
- Odłamałam stwardniałe części szparagów. W dużym garnku zagotowałam wodę, a kiedy zaczęła wrzeć, posoliłam i wrzuciłam szparagi. Od tego momentu gotowałam je trzy minuty.
- Szparagi wyjęłam łyżką cedzakową, żeby nie wylewać wody, która jest nam potrzebna do sosu.
- Niecałą szklankę wody z gotowania szparagów wlałam do rondelka i zagotowałam ze śmietanką. Dodałam sok z cytryny, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zagęściłam łyżką mąki, wymieszałam i zagotowałam.
- Sos przelałam na patelnię z kurczakiem i dusiłam całość ok. 5 minut. Na koniec dodałam szparagi i wymieszałam.
- Kurczaka ze szparagami można podawać z ryżem lub ziemniakami z wody.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!
Pasta jajeczna z awokado
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Jan A.P. Kaczmarek nie żyje. By go ratować, córka wyprzedawała majątek
- Rozwiódł się z matką swoich synów. Aktor przyłapany na czułościach z nową ukochaną
- Zieliński zapomniał o synu? Gorzkie słowa syna muzyka po śmierci ukochanego wujka
- Tak malutkie dziecko Strasburgera traktuje 77-letniego tatę. Wydało się przypadkiem