Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1156 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Najlepszy chłopski garnek z młodą kapustą. Najesz się nim do syta
Chłopski garnek z kapustą, ziemniakami i kiełbasą to smaczne, sycące i łatwe do zrobienia danie, przy którym się nie napracujesz. Z pewnością posmakuje każdemu....
Ekspresowe cynamonki z ciasta francuskiego. To „małe co nieco” zrobisz w 15 minut
Szukasz pomysłu na proste, szybkie i tanie ciastka do kawy? Upiecz ekspresowe cynamonki z ciasta francuskiego. Wystarczy mieć cynamon, cukier trzcinowy,...
Wyborny sos do sałatek i przekąsek. Wymieszaj i ciesz się smacznym dressingiem
Sos balsamiczny to wyśmienity dodatek do potraw. Ma ciemny kolor i słodko-kwaśny wyrazisty smak. Świetnie pasuje jako dressing do sałatek, przekąsek, a nawet do...
Przyjemny makaron z burratą. Fenomenalny posiłek zrobisz w mniej niż godzinę
To danie zrobisz w jednym naczyniu. Do żaroodpornej miski wystarczy włożyć połówki pomidorów, polać olejem, posypać przyprawami i dodać czosnek. Następnie...
Tradycyjne pierogi z truskawkami. Z tym przepisem są dziecinnie proste
Domowe pierogi z truskawkami to prawdziwy rarytas. Mamy i babcie często podawały go na sezonowy deser. Zazwyczaj podaję go je z ubitą kremówką z cukrem...
Szybkie przekąski z ciasta francuskiego. Przepis z pieczarkami, serem i kurczakiem
Goście już niemal pukają do drzwi, a ty wciąż nie wiesz, co przygotować na imprezę? Brakuje ci czasu na długie przygotowania? Mamy dla ciebie przepis na...
Najlepsze ciasto snickers z orzechami na miodzie. Deser palce lizać!
Ciasto snickers na miodowych plackach to wyśmienite połączenie kremu kajmakowego, orzechów włoskich i miodu. Smakuje przepysznie i sprawdzi się na każdą okazję....
Najsmaczniejsza kanapka z pasztetem i warzywami. Sekretem jest chrupiąca bagietka
Pozornie proste zestawienie składników tworzy obłędnie pyszną kanapkę banh mi. Do tej kanapki użyj ulubionego pasztetu, kawałki pieczeni pozostałej z obiadu i...
Placki rabarbarowe na podwieczorek. Ten przepis zrobią nawet kulinarni debiutanci
Najczęściej racuchy robię z jabłkami, jednak w maju polecam usmażyć placki rabarbarowe. Zdradzę sekret, że dodaję do nich mąką pełnoziarnistą typ 1850 i mąkę...
Niezawodne placki z cukinii. Dzięki 3 wskazówkom będą smakować obłędnie
Polecam przepis na placki z cukinii. By były idealnie pyszne i nie za tłuste za każdym razem zastosuj trzy proste triki kulinarne. To bardzo łatwe. Placuszki...